One/oni

Modne ikone iz Bele hiše

J. S.
2. 2. 2017, 03.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Melania, Jackie, Michelle in Nancy – prve dame mode?

Profimedia
Melania je začela "uradovati".

Ne vemo, kakšna prva dama bo Melania Trump. Pravzaprav ne vemo še niti tega, ali bo sploh hotela biti prva dama Washingtona, ali pa bo raje mama in poslovna ženska v New Yorku in se bo – s stisnjenimi zobmi – kazala samo na res najpomembnejših dogodkih. Vemo pa tole: Melania bo strašansko modna prva dama. Da bo postala modna ikona, so ji napovedovali – pravzaprav so jo kar določili –, še preden je Donald sploh dobil volitve.

Tule je še nekaj prvih dam, ki so odločilno vplivale ne samo na to, kaj so nase dale Američanke, temveč na oblačenje žensk po vsem svetu.
Jacqueline Bouvier Kennedy (1961-1963): Prva med prvimi
Ko je Jackie Kennedy, prelepa elegantna žena karizmatičnega mladega predsednika, leta 1961 prišla v Belo hišo, ni imela strašansko veliko oblačil. Ampak to je potem hitro popravila – že prvo leto v Beli hiši je za svoja oblačila potrošila dobrih 45.000 dolarjev več, kot je bila plača njenega moža (ki je bila 100.000 dolarjev in jo je tako ali tako daroval v dobrodelne namene, saj je bil iz bogate družine).
Bila je prva modna boginja v Beli hiši. In ni zato niti malo čudno, da ji še danes pravijo prva prva dama. Po njej so poimenovali celo določen videz – »the jackie« pomeni kostim, ki se nosi z belimi rokavičkami in ploščatim klobučkom v barvi kostima. Tule je še nekaj modnih artiklov, ki svojo priljubljenost dolgujejo Jackie in so danes klasika: jopiči s tričetrtinskimi rokavi, brezrokavne obleke v liniji A, rokavice nad komolci (zvečer in čez dan), salonarji z nizko peto, krila do sredine kolen. Pa seveda pisane svilene rute (njene so bile kajpada Hérmèsove), velikanska okrogla sončna očala, trojni niz biserov in njeni znameniti klobučki. Vsekakor je bila prva prva dama, ki je v javnosti nosila kavbojke in sprožila nov trend, ko je bele kavbojke kombinirala s črnim pulijem, potegnjenim čez boke.

Nancy Reagan (1981-1989): Sreča je rdeča
Z odhodom Jackie Kennedy sta veselje in ljubezen do mode za dolgo časa izginila iz Bele hiše – vse do prihoda Nancy Reagan, bivše igralke, ki je razumela in ljubila obleke, pa se je glamur skozi glavna vrata zmagoslavno vrnil v predsedniško rezidenco. Da so se časi spremenili, je postalo očitno že na inavguraciji Ronalda Reagana – Nancy je stala ob svojem možu v živordečem plašču in klobučku enake barve. Prav ta odtenek rdeče, svojo najljubšo barvo (prvič jo je nosila leta 1966, ko je njen mož naznanil kandidaturo za guvernerja Kalifornije), si je potem nadela še velikokrat, barva pa je dobila ime »reaganovsko rdeča«. »Od nekdaj imam rada rdečo, poživljajoča barva je,« je povedala modni reviji. »Jaz ji nisem nadela imena reaganovsko rdeča, a tako so jo poimenovali.«

Več preberite v novi številki revije Vklop!