Intervjuji

Branka Fišer - Čas za dobro zgodbo, čas zame

Katja Bitenc
23. 11. 2023, 09.15
Posodobljeno: 23. 11. 2023, 09.18
Deli članek:

Pri založbi Beletrina so v teh dneh predstavili povsem novo zbirko Žametna Beletrina, ki njihovo ponudbo knjig razširja na bolj popularne, a še vedno zelo kakovostne naslove.

OI
Branka Fišer, urednica nove zbirke, ima bogate izkušnje v izbiranju knjig, ki navdušujejo širšo javnost.

Kar je za slovenske bralce pomembno tudi zato, ker bodo gotovo poskrbeli za kakovostne prevode in lekturo, ki pri kakšni konkurenci hudo šepa. Urednica nove zbirke je Branka Fišer, ki ima z izbiranjem knjig, ki so navdušile tudi širšo javnost, veliko izkušenj, saj je bila nekoč urednica Učil. Ekskluzivno nam je povedala tudi nekaj o prvih izdajah, ki so ravno prišle na naše knjižne police.

OI
Urednica Branka Fišer trenutno bere več knjig vzporedno, med njimi tudi dela, ki bi lahko bila vključena v novo zbirko.

Kaj vas je premamilo, da ste z Učil pred nekaj meseci prišli k Beletrini?

 Že več kot 20 let se ukvarjam z založništvom in precejšen del tega obdobja sem preživela na založbi Učila. Skupaj smo ustvarili veliko lepih in uspešnih zgodb, a v nekem trenutku sem začutila, da je napočil čas, da se naše poti razidejo. Beletrina je želela novo, trendovsko zbirko, s katero bi nagovorila širši krog bralcev, in nekoga, ki bi jo zasnoval, jaz pa sem potrebovala nove izzive. Tako sem se na začetku tega leta pridružila njihovi ekipi kot urednica zbirke Žametna Beletrina.

Prav zdaj so izšle prve knjige iz vaše zbirke Žametna Beletrina. Kaj bo ta zbirka pomenila za celo Beletrino?

OI
Branka Fišer

Z zbirko Žametna Beletrina se uveljavljena slovenska založba za vrhunsko leposlovje in humanistiko vse bolj podaja na polje splošnega založništva. Dosedanjim zbirkam založbe, krovni zbirki Beletrina ter zbirkama Klasična in Zvezdna Beletrina ter knjigam, ki izidejo v sklopu festivala Fabula, namreč dodajamo še nekoliko bolj trendovsko naravnano zbirko. Žametna je torej sodobna, aktualna, trendovska knjižna zbirka, s katero želimo nagovoriti čim širši krog ljudi in jih (znova) privabiti k branju. V njej bodo svoje mesto našle uspešnice s svetovnih knjižnih trgov, največkrat žanrsko obarvane, pa tudi intrigantna dela domačih avtorjev. Bralcem želimo ponuditi sodobne, komunikativne, navdihujoče zgodbe, ki pritegnejo, navdušijo in zasvojijo, nam kaj nežnega zašepetajo na uho, nas presunejo, postavijo pred etično dilemo ali pa prav pošteno prestrašijo. Želimo, da Žametna postane sinonim za dobre zgodbe, za knjige, ki se berejo, za knjige, o katerih se govori. Za zbirko, v kateri bo vsakdo našel kaj zase, pa naj prisega na napete kriminalne romane, poetične ljubezenske zgodbe, dramatične družinske sage ali pa zgodovinske epopeje.

Zakaj ste za ime izbrali Žametna?

Žametna kot nekaj mehkega, prijetnega, nekaj, ob čemer začutimo ugodje, nekaj, kamor se z veseljem potopimo. Predstavljajte si na primer branje v topli mehki postelji na siv, turoben, mrzel in deževen dan ali pa recimo poležavanje v viseči mreži pod palmami s knjigo v roki. Želimo ponuditi branje kot prijetno, sproščujočo izkušnjo, s čimer je povezan tudi slogan zbirke: Čas za dobro zgodbo, čas zame. Želimo, da si ljudje v tem hektičnem sodobnem času vzamejo čas zase, izstopijo iz primeža časovnega in drugih pritiskov, se umirijo, zatopijo v zgodbo in se z našimi knjigami podajo na žametno bralno pustolovščino.

Že prva knjiga Boruta Pahorja bo zagotovo zelo odmevna. Začenjate torej z velikim pokom, kajne?

OI
Branka Fišer

Veseli me, da je prva knjiga v naši novi zbirki delo bivšega predsednika gospoda Boruta Pahorja. Zmaga je začetek je odličen motivacijski priročnik, v katerem avtor skozi trideset poglavij naniza številne uporabne napotke ter poda precej nadvse uporabnih spoznanj, do katerih je prišel v svoji dolgi in uspešni karieri slovenskega in evropskega poslanca, predsednika državnega zbora, parlamenta in države. Pri tem naj poudarim, da je knjiga, ki je sicer prvenstveno namenjena ljudem, ki se podajajo na politično ali kakšno drugo zahtevno karierno pot, napisana nadvse osebno in prepredena s pripetljaji ter doživljaji iz javnega pa tudi zasebnega življenja gospoda Pahorja. Zanimivo in poučno branje s slikovno prilogo, pri urejanju katerega sva s kolegom Urbanom Volkom veliko novega izvedela in dobila malce boljši vpogled v življenje kariernega politika in državnika.

V prvem paketu pa je tudi avtobiografija Rezerva. Princ Harry je s to knjigo dvignil veliko prahu po celem svetu. Zakaj pa se je vas dotaknila ta knjiga?

Rezerva je knjiga, o kateri se je letos pa tudi že konec preteklega leta zagotovo največ govorilo – in prepričana sem, da ga skoraj ni človeka, ki ne bi vedel, da je izšla. Gre za izjemno dobro napisano in strukturirano knjigo, ki prinaša vpogled v zakulisje delovanja britanskega dvora, predvsem pa razkriva osebno zgodbo enega v medijih najbolj razvpitih članov britanske kraljeve družine. Naj nam gresta Meghan in Harry na živce ali pa nas njuna zgodba privlači – knjigo se splača prebrati, ker govori o otroštvu fantka, ki je zelo zgodaj v mladosti izgubil mamo, ki je vseskozi moral živeti na očeh javnosti, ki ni smel javno izražati svojih čustev, ki mu je bilo kmalu popolnoma jasno, da je bil rojen zgolj zato, da bo zagotavljal pomoč, razvedrilo, sprostitev in po potrebi tudi kakšen rezervni del bratu prestolonasledniku, če bo to potrebno – da bo skratka rezerva. Izjemno zanimivo in tudi nadvse ganljivo. Priporočam.

Šola za dobre matere je tretji naslov iz vaše zbirke. Kaj je vas pritegnilo pri tej knjigi in zakaj ste se odločili za izdajo.

OI
Branka Fišer

Protagonistka romana Jessamine Chan, ameriške pisateljice kitajskih korenin, je mati, ki zaradi enega spodrsljaja pristane v vladnem prevzgojnem zavodu – šoli za dobre matere. Od tega, kako se bo tam odrezala, je odvisno vse njeno nadaljnje življenje. Bo dobila hčerko nazaj? Se bo izkazala za dovolj skrbno mater? Bo pokazala dovolj materinske požrtvovalnosti? Gre za kontroverzno eksplozivno, ganljivo, mestoma srhljivo in nadvse aktualno distopično pripoved o materinstvu, izzivih starševstva in pritiskih perfekcionizma, ki jih posamezniku nalaga sodobna družba. Predvsem pa je to zgodba o brezmejnosti ljubezni, s katero je avtorica nagovorila številne bralce širom sveta in romanu že utrla pot do sodobne feministične literarne klasike. Knjiga je bila prevedena v več kot 20. jezikov, opisujejo jo kot Deklino zgodbo za 21. stoletje, vrsto časa je bila na lestvici uspešnic revije New York Times, med svoje najljubše knjige pa jo je uvrstil tudi bivši ameriški predsednik Barack Obama.

Koliko izdaj pa bo v zbirki v tem letu in koliko jih načrtujete sicer letno?

Omenjene tri knjige so izšle ob lansiranju zbirke in so tudi edine tri knjige letošnjega leta. Sicer pa bo v zbirki na leto predvidoma izšlo 20 knjig, od tega bo četrtina domačih avtorjev. Veliko dobrih zgodb se torej obeta naslednje leto, začenši z izjemno napetim političnim trilerjem, ki na police knjigarn prihaja že januarja. Imena avtorja pa ne morem izdati, ker želi vsaj nekaj časa ostati skrit pod psevdonimom.

OI
Ime zbirke Žametna simbolizira mehkobo, prijetnost in udobno branje, ki spominja na branje v sproščujočem okolju, kot je topla postelja ali viseča mreža.

Kaj pa vi trenutno berete?

Na moji nočni omarici je vedno kar precejšen kupček knjig, ki jih berem vzporedno. Nekaj originalov, ki bi se morebiti lahko uvrstili v zbirko, kak prevod, ki ga urejam (trenutno je to knjiga Vesela sem, da je moja mama umrla Jenette McCurdy, ki jo bodo bralci lahko brali v začetku leta 2024), kakšen rokopis slovenskega avtorja pa včasih tudi še kakšna knjiga za mojo dušo. Trenutno je to novela Andrea Acimana The Gentleman from Peru.