Intervjuji

Novi vremenar na POP TV Aleš Satler o tem, kakšna zima nas čaka

Alesh Maatko
23. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

V začetku novembra je pred kamere stopil novi vremenar Aleš Satler, ki se je za revijo Stop razgovoril o vremenu.

POP TV
Aleš Satler je študiral meteorlogijo na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Voditeljice 24UR Vreme so po tragični usodi Roberta Erjavca v začetku novembra dobile novo moško moč. Pred kamere je namreč stopil Aleš Satler, ki pri prognostični napovedi vremena na POP TV sodeluje že več kot desetletje. Satler je bil sicer dober Erjavčev prijatelj, dojemal ga je kot vzornika, zaveznika, kot kreativnega človeka, ki je rad pomagal tudi takrat, ko ni bil na urniku. Delila sta si tudi strast do gobarjenja. Aleš ne želi reči, da stopa v njegove čevlje, Robi, pravi, je bil samo eden. Se pa zato veseli novih izzivov.

Kako bi se za začetek predstavili našim bralcem?
Sem Aleš Satler, prihajam iz Slovenskih goric. Vreme me je začelo zanimati že v srednji šoli, nato sem se v srednji šoli odločil za študij meteorologije v Ljubljani.

Za vami je že nekaj vremenskih napovedi pred kamero. Kakšni so vaši prvi vtisi?
Prvi vtisi so razmeroma dobri, sicer je še veliko stvari, ki jih želim izboljšati, a moji občutki so za zdaj precej pozitivni.

Kakšni pa so odzivi gledalcev? Verjetno vam je že prišlo kaj na uho ...
Odzivi so v veliki meri dobri, veliko ljudi se mi je javilo in mi čestitalo za nastop.

POP TV
Aleš pri prognostični napovedi vremena na POP TV sodeluje že več kot desetletje.

Kako ste se sploh odločili za vstop v svet televizijskega napovedovanja vremena?
Že več kot deset let za Pro Plus pripravljam vremenske napovedi, sedaj sem stopil pred kamere zaradi tega, ker smo v naši ekipi septembra žal izgubili Robija Erjavca.

Če se ne motim, niste samo napovedovalec, ampak tudi meteorolog, kajne?
Tako je, meteorologijo sem študiral na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani.

Kako si kot vremenoslovec razlagate premnoge katastrofalne vremenske pojave, ki jim ni videti konca?
Na precej preprost način, v veliki meri so posledica razmeroma hitrega višanja temperature na površju Zemlje.

Se bomo morali na vsa večja neurja in rdeča opozorila preprosto navaditi?
Žal vse kaže v tej smeri, da bodo predvsem poletna neurja vse silovitejša in pogostejša, posledica tega so lahko poplave, zemeljski plazovi ... Po drugi strani bodo nekatera poletja zelo vroča in suha, kot recimo lani.

POP TV
Vremensko dogajanje ga je zanimalo že kot otroka, najbolj sta mu všeč sneg in mraz, ne mara pa vetra.

Kaj vas kot vremenoslovca najbolj zanima o vremenu?
Najbolj me zanima razvoj napovedovanja vremena, tako kratkoročnih napovedi kot tudi tistih sezonskih, ki so za zdaj še zelo neuporabne. Kako se bo napoved izboljšala, ker recimo v zadnjih 50 letih je bil pri prognozi vremena narejen ogromen napredek.

Kako potekajo priprave na vsakodnevno napovedovanje vremena?
Spremljati je treba vreme, tako kaj se dogaja kot izračune za naprej. Pogledati je treba več različnih napovedi, poiskati kakšne zanimivosti.

Se morda ob napovedi kdaj posvetujete tudi z drugimi strokovnjaki ali celo z astrologi? Slednji namreč velikokrat rečejo, da je vreme še kako povezano z astrologijo ...
Posvetujem se s sodelavci, sploh ob kakšnih bolj ekstremnih dogodkih. Pogledam, kaj napovedujejo drugi, kaj se je v preteklosti dogajalo ob podobnih dogodkih. K astrologom se prav pri napovedi vremena ne zatekam, zagotovo pa obstajajo kakšne povezave med meteorologijo in astrologijo.

Kateri viri in tehnologija so vam na voljo, da pripravite čim bolj natančno napoved?!
Mi podatke dobivamo od podjetja Meteogroup, drugače si pa seveda pomagamo s podatki od Agencije za okolje in z drugimi meteorološkimi modeli za napovedovanje vremena.

Kaj recimo gledalce najbolj zmoti ob napovedi?
Nekaj pritožb smo na začetku dobili za grafiko pri vremenu v gorah, a smo to popravili. Na splošno pa do nas pride zelo malo pritožb.

V digitalnem svetu uporabniki zelo radi tudi sami pobrskajo o vremenu, sploh če se odpravijo na daljše potovanje. Katere spletne informacije ali morda spletni naslovi so najzanesljivejši?
Pomembno je, da ne pogledamo samo enega izračuna oziroma aplikacije, ampak več, in malo primerjamo napovedi med sabo. Druga pomembna stvar so podrobnosti, sploh poleti, če recimo kaže kak milimeter ali dva padavin, to še ne pomeni, da bo ves čas deževalo. Velikokrat so samo popoldanske plohe ali manjše nevihte.

Ob predstavitvi ste dejali, da sta vam najbolj všeč sneg in mraz. Je morda prerano vprašati, kakšna zima se nam obeta?
Upam, da bo končno tista prava, z vsaj nekaj snega po nižinah in vsaj kakšnim daljšim obdobjem mrzlega vremena. Sezonske napovedi sicer kažejo, da bo zima 2023/24 kot celota nekoliko pretopla in malce bolj namočena kot običajno.