Intervjuji

Anže Zevnik o kvizu Vem: Včasih se komu zatakne predvsem zaradi treme

Alesh Maatko
23. 10. 2023, 08.15
Deli članek:

Voditelj kviza Vem! iskreno o oddaji, ki je na sporedu od leta 2015 na TV Slovenija 1.

Adrian Pregelj
Anže Zevnik je poleg televizije dejaven tudi v gledališču. Od lani ima dve predstavi, ena pa je celo letošnja.

Razvedrilna oddaja Vem! je na začetku septembra na nacionalni televiziji vstopila v 18. sezono. V tem času je bilo na sporedu že 1.230 oddaj, v studiu je sodelovalo več kot 1.500 tekmovalcev, spletla so se prijateljstva, spisale iskrive zgodbe in vtisnili nepozabni spomini. Ustvarjalci radi pripravljajo tudi oddaje z dobrodelno noto ali tematske oddaje ob posebnih priložnostih. Zabavni kviz, ki je že vrsto let najbolj gledana oddaja v tem terminu na slovenskih televizijah, je privlačen tako za mlado občinstvo kot za ugankarje in radovedneže vseh vrst. Dovolj razlogov, da smo se pogovarjali z igralcem in televizijskim voditeljem Anžetom Zevnikom, ki je vesel, da je še vedno del tega priljubljenega kviza.

»Ko smo začeli si nisem mislil, da bo to trajalo tako dolgo časa. Očitno imajo ljudje radi ta kviz.«

Anže, kako se počutite ob začetku nove sezone kviza Vem!?
Ko smo začeli, si nisem mislil, da bo to trajalo tako dolgo. Očitno imajo ljudje radi ta kviz. Gledanost je, mi smo tega veseli, tudi sam sem vesel, da sem še vedno lahko del te oddaje.

Se ob tem spomnite svojega prvega vodenja?
Seveda se, zelo sem bil nervozen. Ni bilo ravno lahko, ker sem prvič delal nekaj takega. Vmes sem študiral igro in diplomiral kot igralec. S kamero na akademiji nimaš toliko izkušenj ... No, danes je vendarle malo drugače in tudi že dajo večji poudarek na kamero. Mi smo imeli to le en semester. Nekako je šlo ... Mario Galunič je bil takrat odgovorni urednik, po prvi oddaji je bil zelo zadovoljen in me je spodbudil, naj tako delam tudi v prihodnje. Tudi drugi so bili zadovoljni, na koncu sem imel prijeten občutek, da sem dobro začel. Čeprav so bili nekateri ljudje na začetku kar malo razočarani zaradi lahkotnosti kviza. Mislim, da je danes drugače in da ga ljudje radi gledajo.

Adrian Pregelj
Že od prve oddaje kviz Vem! posamično vodita dramska igralca Anže Zevnik in Aljoša Ternovšek.

Kako zelo se je v tem času spremenila oddaja?
Oddajo se bistveno ni spremenila. Mreže prvega, drugega in tretjega kroga, ki jih mi imenujemo kar križanke – sicer se sestavljavci križank s tem ne strinjajo – so zdaj malo težje. Zdaj imamo po deset besed, prej jih je bilo osem v prvem in drugem krogu. Dodali smo igre za gledalce, povečali smo težavnost vprašanj, tako da mislim, da je v naši bazi že 30 tisoč vprašanj. Sestavljavci se zelo trudijo, da se vprašanja ne ponavljajo. En aplavz tudi zanje, saj so zelo pridni.

Kako zelo pa so se spremenili tekmovalci?
Na začetku so se prijavljali ugankarji in kvizovci, pozneje pa se je nabor tekmovalcev lepo razširil. Najmlajši je bil star 18 let, najstarejši pa je imel, če se ne motim, 86 let. Veliko ljudi prijavijo drugi, nekaj pa jih tudi sam izzivam z naključno izbranimi imeni, da se prijavijo. Tekmovalcev je za zdaj dovolj in upam, da bo tako tudi ostalo.

So se morda med sodelujočimi in vami spletla kakšna prijateljstva?
Močne vezi se med nami niso ustvarile, me pa kakšen gospod oziroma gospa s kviza, ko se srečamo, ustavi, rečeva kakšno besedo, spijeva pijačo ... No, se je pa večje prijateljstvo spletlo med menoj in sovoditeljem Aljošo Trnovškom, saj se prej nisva toliko družila. Ta kviz naju je res zbližal, tudi smučat sva šla že skupaj.

V kvizu lahko sodelujejo tudi gledalci, kajne?
Novost je, da lahko zdaj sodelujejo vsi gledalci, ki imajo dostop do spleta, prej to ni bilo mogoče za vse operaterje. Gledalci lahko svoje znanje preverijo v dnevni nagradni igri, ki jo vsak dan najdejo na novem spletnem naslovu: www.rtvslo.si/vem-kviz. Na zaslonu se izpiše vprašanje, beseda z manjkajočo črko ter dve črki, izmed katerih je samo ena rešitev nagradne igre. Sodelovanje v nagradni igri je na voljo do 24. ure. Na omenjeni spletni strani so objavljeni tudi srečni nagrajenci.

Adrian Pregelj
Ekipa kviza Vem! ni tako velika kot recimo v tujini, nam zaupa voditelj Anže.

Koliko je članov ekipe, ki pripravlja oddajo?
Ekipa ni tako številna kot recimo v tujini. Od začetka in ves čas se z oddajo ukvarjajo urednica, redaktorica in producent oddaje. Tu sta še dva sestavljavca, na snemanju pa sodeluje produkcijska ekipa: grafika, zvok, lučkarji ter vsi drugi, ki dodajo svoj prispevek, da vse skupaj poteka nemoteno ter da je na koncu vzdušje prijetno. Ob tem ne smem pozabiti na stilistko Vesno in na vse, ki mi pomagajo pri oblačenju.

Po vseh vaših odgovorih sklepam, da vprašanj v novi sezoni ne bo zmanjkalo …
O tem sem prepričan. Če jih do zdaj ni, jih tudi v prihodnje ne bo. Naši sestavljavci so čez poletje pridno pripravljali vprašanja in križanke, tako da jih ne bo zmanjkalo.

Ko že govoriva o vprašanjih – katera so najtežja za tekmovalce, kje se jim največkrat zatakne?
Včasih se komu zatakne predvsem zaradi treme. Največkrat pa gre za besede, ki jih ne slišimo tako redko, ali pa recimo vprašanja o pop kulturi.

Žiga Culiberg
Tekmovalci za zdaj so in Anže upa, da bo tako tudi ostalo.

Bi se tudi sami kdaj prijavili za takšen ali podoben kviz?
Hm, kaj pa vem. Mislim, da ne, razen če bi bil dobrodelno obarvan.

Kako ste preživeli poletje?
Poletje je bilo kar zanimivo. Veliko sem bil na vespi, namreč, za 40. rojstni dan sem dobil od prijateljev vespo, ki je isti letnik kot jaz, tako da sem se udeležil nekaj srečanj lastnikov vesp. Eno izmed njih je bilo tudi v Romuniji. Med drugim sam se z vespo podal na pot do Hvara. Prevozil sem približno pet tisoč kilometrov. Poleg tega sem bil s hčerkico na morju in v Bohinju ... Lepo je bilo, res lepo poletje, upam, da bo še več takih.

V gledališču ste še aktivni?
Seveda. Od lani imam dve predstavi, ena pa je celo letošnja. Eno sem delal v Osmo/zi pri Draganu Živadinovu, s koprodukcijo Lutkovnega gledališča Maribor, kjer sva z Gregorjem Prahom odigrala predstavo Samost po kultnem albumu Cocktail Marka Breclja. Delali smo tudi v Ogleju, po Dostojevskem Idiotu smo naredili zanimivo priredbo ... Ti dve predstavi še živita. Poleg tega pa sem začel delati še predstavo v Kopru, ki je skupek štirih predstav del, ki so za maturo: Dogodek v mestu Gogi, Zaprta vrata, Veliki briljantni valček in Naše skladišče. Premiera bo predvidoma januarja 2024, pod režijo pa se podpisuje Jaka Ivanc. Aprila pa grem še v celjsko gledališče ...

Kaj pa na priljubljeni Odprti kuhni?
No, na Odprti kuhni pa nisem več, rad pa grem še kdaj tja. Če me vidite, me pocukajte za rokav, da kakšno rečemo.

»Naši sestavljavci so čez poletje pridno pripravljali vprašanja ter križanke, tako da jih ne bo zmanjkalo.«