Glasba

Andrea F prevzel umetniško vodstvo Melodij morja in sonca

A. M.
15. 3. 2024, 09.00
Deli članek:

43. festival Melodije morja in sonca se bo odvil v soboto, 6. julija 2024, v Avditoriju Portorož!

Matevž Kocjan
Umetniško vodstvo festivala MMS prevzel Andrea F.

Z javnim pozivom glasbenikom za udeležbo na 43. Melodijah morja in sonca se uradno pričenja letošnja festivalska edicija, ki bo vrhunec dosegla v Avditoriju Portorož, in sicer v soboto, 6. julija 2024. Iz javnega poziva se bo na festival MMS 2024 uvrstilo 11 pesmi, povabljeni izvajalci pa bodo sedaj trije, kar pomeni, da bomo skupaj slišali 14 novih melodij.

Novosti

Med novostmi 43. festivala MMS so zagotovo prevetritev sistema povabljenih izvajalcev oz. skladb in posebne nagrade, ki bodo s tem povezane. Povabljeni izvajalci bodo odslej trije. Podeljene jim bodo posebne nagrade, ki obenem utemeljujejo vabilo. Te nagrade so: »MMS legenda«, ki jo prejme povabljeni izvajalec zaradi svojega preteklega uspeha ob udeležbi na festivalu ali pa v letih za tem; »MMS avtor«, ki jo prejme povabljeni večkrat nagrajeni ali zmagovalni avtor iz preteklosti festivala (avtor je lahko tudi sam nastopajoči ali pa se odloči za izvajalca, ki ga bo z njegovo pesmijo zastopal); ter »MMS bodočnost«, ki jo prejme povabljeni izvajalec, ki je v preteklem letu naredil opazen preboj ali dosegel večji uspeh na slovenski glasbeni sceni. Ker teh nagrad ni možno izglasovati, nosijo tudi posebno noto prestiža, saj gre za priznanje izvajalcu ali avtorju, ki ga ni možno dobiti na noben drug način, obenem pa zagotavlja mesto na festivalu. Pesmi povabljenih izvajalcev se ravno tako kot vse druge potegujejo za veliko nagrado MMS in za nagrado Danila Kocjančiča; slednji niso izvzeti iz ocenjevanja strokovne žirije, žirije radijskih postaj in najpomembnejše – žirije, ki jo s svojimi glasovi sestavlja občinstvo doma in v Amfiteatru. »To je zamisel, o kateri sem dolgo razmišljal, kot preskok v utemeljitvi prisotnosti povabljenih izvajalcev, ki obenem lahko omogoča povratek nekaterih izredno znanih in priljubljenih imen iz bogate preteklosti MMS-a in hkrati razširja število, recimo temu, »razpoložljivih« mest za prijavljene izvajalce z 10 na 11.« je poudaril Andrea F, novi umetniški vodja festivala MMS.

Aleš Rosa
Na 42. festivalu MMS je Veliko zmago slavil Gregor Ravnik (na sliki z ostalimi nagrajenci) s skladbo Torek.

O razvoju MMS

Umetniško vodstvo festivala MMS je z letošnjim letom prevzel Andrea F. »Z veseljem, a tudi z odgovornostjo, sem sprejel vlogo umetniškega vodje festivala in se za izkazano zaupanje zahvaljujem Organizacijskemu odboru in vodstvu Avditorija ter Občini Piran-Pirano. Gre za konkretizacijo, seveda z nekaj več uradnih pooblastil, že dolgoletnega utečenega dobrega sodelovanja in svetovanja z Organizacijskim odborom MMS-a in nosilci projekta MMS. Poleg letošnjih novosti, ki na to že nakazujejo, mislim, da je zame pomembna in prioritetna naloga ravno ta, da razmišljam o razvoju in o glasbeni kakovosti MMS-a, skupaj z ohranjanjem in poudarjanjem njegove severnojadranske specifike ter že zgodovinskega pomena in veljave v tem prostoru. Hkrati pa je del te moje vloge pri samem festivalu tudi ta, da s svojimi predvsem glasbenimi, producentskimi in ne nazadnje uredniškimi izkušnjami sodelujočim izvajalcem in avtorjem zagotavljam sogovornika, ki 'govori njihov jezik' in zelo konkretno razume njihove morebitne želje, dvome ali težave,« je zaključil Andrea F.