Glasba

Če to ni ljubezen ...

C. R.
24. 10. 2023, 17.09
Posodobljeno: 24. 10. 2023, 17.11
Deli članek:

Morales, Spiller, Barbato in Manali. Sanjski program iz zlatih let Ambasade Gavioli? Ne, božični oldiesi, ki bodo stresli Ljubljano!

pr
Znan po svoji klasiki Groovejet (If This Ain't Love) je Spiller sodeloval z vrhunskimi umetniki, kot je Sophie Ellis-Bextor, in se uveljavil kot vodilna figura v house glasbi.

Če vam je všeč house, ste za Spillerja slišali vsaj v zvezi s klasiko Groovejet (If This Ain't Love), s katero je na vrh britanske lestvice singlov in uspešno glasbeno pot izstrelil pevko Sophie Ellis-Bextor. Če pa ste house poslušali že v zlatih letih Gaviolija, ste plesali še na kup njegovih plesnih petard ter z njim, Paolom Barbatom, Davidom Manalijem in Valentinom Kanzyanijem najbrž 'zaglavili' tudi na kakšnem epskem afterju.

»V Benetkah sem se rodil, odrasel in še vedno sem tu. Masovni turizem nas izrinja iz mesta, v njem živi še manj kot 50.000 domačinov, vsak dan pa ga obišče 100.000 turistov. Ponosni smo, da smo še tu, tudi kot opomnik, da v Benetkah ljudje dejansko živijo in opravljajo poklice, ki niso povezani s turizmom, vključno z didžejanjem, vodenjem založbe in produkcijo glasbe,« začne klepet visokorasli 48-letnik, ki se skriva tudi za psevdonimoma Batongo in Ditongo. Ob založbi Nano Records (pri kateri je poleti izdal čudovit remiks skladbe Savoir Adore - Dreamers) vodi še etiketo Degustibus, kjer eksperimentira in predstavlja sveže producente.

PREPOROD Z DEFECTEDOM

Ljubitelji džuskanja ob klasičnih house ritmih niste prezrli, da je tudi Spiller postal redno ime zabav Defected. Lastnik vodilne house založbe, Simon Dunmore, mu je sicer dal košarico, ko je v začetku leta 1999 potrkal na njegova vrata s ploščo Mighty Miami EP (in predlani priznal, da je bila to napaka). Dva meseca kasneje, po Zimski konferenci v Miamiju, so vsi govorili o Spillerju in vročem inštrumentalu Groovejet, ki je bil del paketa. Skladba je postala klubski hit, ko pa jo je odkupila založba Positiva (EMI), jo je z Borisom Dlugoschem (ki je z remiksom Sing it Back med zvezde izstrelil Moloko z Roisin Murphy) ter indie rockerico Sophie Ellis-Bextor popeljal na MTV, vrh britanske lestvice in še danes jo slišimo na radiih in plesiščih.

»Ob podpisu založniške pogodbe sem jasno povedal, da ne bom posnel še enega Groovejeta. In tudi s Sophie nisva več sodelovala. A ni bolj čarobno, da sva ustvarila le eno res posebno skladbo?«

Pa ju s Sophie ni nikoli več zamikalo združiti moči? »Ob podpisu pogodbe s Positivo sem jasno povedal, da ne bom posnel še enega Groovejeta. Ustvarjati sem želel zelo različno glasbo in me pop ni zanimal. Sophie pa je tudi že postavila temelje za svojo pevsko kariero in se po Groovejetu uveljavila kot solistka – spomnite se le hita Murder on the Dancefloor. Sploh pa: ali ni bolj čarobno, da sva ustvarila le eno res posebno skladbo, ki je odlično preživela test časa?«

Sta pa še vedno dobra prijatelja z Borisom Dlugoschem: »To je moje najdaljše prijateljstvo v glasbeni industriji. Leta 1996 je nastopil v klubu House Nation v Jesolu, kjer sem bil rezident, prvi nastop v tujini sem imel v njegovem Hamburgu, z Michiejem Langom pa sta posnela tudi udarno vokalno verzijo Batucade, kjer sta na novo posnela vse inštrumente. Sva sorodni duši, cenim ga kot prijatelja, producenta in didžeja. Na zabavah Defected se spet večkrat vidiva, lani trikrat, nasploh tam vlada družinsko vzdušje. Tudi z njegovim kolegom z založbe Peppermint Jam, Mousse T-jem, sva se spet povezala ravno preko Defecteda. Pred kratkim sva skupaj vrtela v Hannovru, kjer me je povabil v svoj studio, ki je prava raketa!«

O DAVIDU MORALESU

pr
David Morales

Če še niste pozabili lanskih božičnih #FUKSi oldiesov – letos se bodo Moralesu v Litostroju pridružili še Spiller, Barbato in Manali: »Ob prelomu tisočletij sva se nekajkrat bežno srečala v Miamiju, a nimava posebne zgodbe. Njegov prispevek k house glasbi v 90. letih, v obliki didžejevskih nastopov, originalnih produkcij in remiksov, sploh za zvezdnike od Madonne in Mariah Carrey do U2 in Michela Jacksona, je bil izjemen. Znamka Def Mix, pod okriljem katere sta glasbo ustvarjala s pokojnim Frankiejem Knucklesom, pa je bila in ostaja sinonim za vrhunski house.« So pa zato Spiller, Paolo Barbato in Davide Manali spletli kar nekaj epskih celonočnih zabav afterjev v Gavioliju, kamor ga je prvi povabil Valentino Kanzyani.

Revija Mixmag ('Rolling Stone za elektronsko glasbo') je leta 2018 vključila Groovejet (If This Ain't Love) v izbor 30 najboljših vokalnih house himen vseh časov. Odlično sta test časa prestala tudi klubska hita Positive in Batucada.