Glasba

Požarni alarm jim je še kako pognal kri po žilah

Alesh Maatko
19. 10. 2023, 08.57
Posodobljeno: 19. 10. 2023, 08.59
Deli članek:

Edinstveni koncert ob 15. obletnici glasbenega ustvarjanja!

Lara Knap
Iris in Alenka sta bili odlično razpoloženi.

Skupina Sopranos si bo 13. oktober zapomnila za vse večne čase. Kako da ne, saj so na ta vraževerni petek praznovali 15 let glasbenega ustvarjanja. Kljub aktiviranemu požarnemu alarmu se je koncert končal veselo in srečno, obiskovalci pa so tej priljubljeni petčlanski skupini dali z aplavzi lepo popotnico za naslednjih 15 let.

Alenka Husič, Iris Ošlaj, Frenk Nova, Dejan Tabor in Aleš Zibelnik so v ljubljanskem Šentvidu obiskovalcem ob 15. rojstnem dnevu predstavili svoj dodelani, a tudi osveženi glasbeni program. »Izjemno sem ponosna na naš Sopranos, ker smo izpeljali prekrasen večer in tako proslavili našo petnajsto obletnico. Večer je bil popoln. Od celotnega programa do glasbenih gostov je bil tu še požarni alarm, ki nas je hotel vreči iz tira, vendar se mu nismo dali. (smeh) Definitivno je bil to večer, ki si ga bomo zapomnili in ki bi ga bilo dobro ponoviti. Glede na to, da smo zadnja leta precej prisotni na zasebnih zaprtih dogodkih, kjer poleg naših avtorskih pesmi preigravamo tudi tuje in domače izvajalce, sem prepričana, da bi lahko več naredili na avtorstvu in se bolj posvetili tudi našim avtorskim koncertom. Po mojem mnenju nam je koncert dal kar malo vetra v krila,« je svoje misli strnila Alenka Husić.

Točka presenečenja

Precej zgovornejša pa je bila Iris Ošlaj, ki je bila pred koncertom malce na trnih. »Za nami je prečudovit večer, ki nam ga je uspelo izpeljati, kot smo si vsi želeli, svoje pa je dodalo nepozabno občinstvo, ki je z nami pelo, plesalo, vriskalo in tudi potočilo kakšno solzico. Na odru je bil čisti užitek, seveda zraven pride tudi velika odgovornost in test živčkov, ampak v družbi enkratnih gostov, kot so Bepop, Rok Lunaček, Babilon in pevski zbor, ki se je zlil z nami, je bilo vse skupaj tisočkrat lažje. Hvala vsem iz srca,« je v uvodu dejala Iris, ki jo je ob jubileju čakala posebna plesna točka. »Zagotovo sem bila petdeset kilogramov lažja, ko sem odstepala svojo 'točko presenečenja', ki je skupaj z našim bobnarjem Dejanom in pod mentorstvom predsednika Plesne zveze Jadrana Živkovića uspela do potankosti. Za ene stvari sem natančna in tukaj sem bila zelo. Sem šla na trenutke še sama sebi malo na živce, precej sem 'secirala' zvok, tempo, vse. (smeh) Ampak vseeno, vsi smo vedeli, da je trenutek samo en in da je pač treba narediti, kar lahko. In smo. Ponosna sem na celotno ekipo, ki je bila zraven pri tem velikem zalogaju tako z umetniškega, ustvarjalnega vidika kot tudi z organizacijskega vidika,« je povedala Iris Ošlaj in ob tem priznala, da je najbolj uživala ob klavirju. »Ob njem se počutim sproščeno, ne razmišljam, kam dati roke, niti se toliko ne obremenjujem z vokalom. Očitno prihajam v neko obdobje, ko se umirjam ali pa se enostavno samo staram in mi po vseh preplesanih nočeh po res delavni sezoni, polni špilov, prija malo posedeti.« (smeh)

Požarni alarm

Petek, 13., pa ne bi bil petek, 13., če se vmes ne bi zgodilo nekaj 'groznega'. »Vse je super 'špilalo', še preveč super, saj smo imeli tudi megle malo preveč, tako da se nam je sredi koncerta vklopil požarni alarm. Si predstavljate nas na odru v tem momentu? Čista groza. (smeh) Hvala bogu smo rešili oziroma je rešila naša gasilka, ki je bila z nami, da je lažni alarm preklicala in smo lahko nadaljevali žurko. Znak, da je treba biti vedno previden in da smo se spet nekaj novega naučili. In da naslednjič megle ne bo,« je v smehu vse skupaj še obrazložila Iris Ošlaj.

Nasmejani obrazi

Za konec pa je bil tudi Frenk Nova mnenja, da je takšnemu jubileju treba dati pozornost. »Za 15 let se je spodobilo prirediti samostojen koncert v lastni režiji, ki smo jih navadno organizirali le ob izdaji novih singlov in videospotov. Igrali smo za našo največjo inspiracijo - to so naši poslušalci, prijatelji, družine, oboževalci in tisti, ki jim je všeč slovenska glasba z različnimi, predvsem pozitivnimi sporočili. Od začetka do konca koncerta se spomnim le nasmejanih obrazov iz prvih vrst, ki sem jih lahko videl skozi žaromete. Odigrali smo večino naših skladb, ne vseh seveda, sem se pa pri vsaki spomnil, kako je nastajala in kako smo mi kot band rasli z našo glasbo od leta 2008 pa vse do danes. Prišli so poslušalci iz vse Slovenije in to veliko pove,« je zaključil Frenk Nova.