Glasba

Video: Magnifico na relaciji Ljubljana-Beograd-New Orleans

Mimi Inhof
9. 12. 2008, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na odru, kjer je večino nastopa presedel opasan z kitaro, so mu družbo delali kitarist Robert Pikl, basist Anže Langus Dagi in brat Shatzi.

Magnifico ima novo ploščo Srečno, na kateri so akustične različice nekaterih starejših uspešnic in nekaj novih skladb in nov bend, sestavljen iz starih članov Turbolenze, slikovito naslovljen Balcountry Quartet. V razprodani Cvetličarni je predstavil nov projekt.

 

»Tole skladbo bi posvetil vsem lezbijkam, pedrom, čefurjem in ostalim manjšinam,« je dejal ob napovedi (lahko ti podarim samo) Samo ljubezen, pri Ljubljana-Portorož je oponašal Vlada Kreslina in zevajoče vključil refren Od Goričkega v Piran, se pačil, stresal dovtipe in skrit pod rumenimi očali pel o ljubezni, denarju, revoluciji in mastrubaciji z liberalizacijo. Skratka, bil je v elementu. Na odru, kjer je večino nastopa presedel opasan z kitaro, so mu družbo delali široko nasmejani kitarist Robert Pikl, resnejši basist Anže Langus Dagi v resni rdeči srajci, kravati in suknjiču ter brat Shatzi, ki pa je pod velikimi slušalkami na ušesih skoncentrirano držal ritem na majhnem kompletu bobnov. Še Larry Mullen jr. (U2) bi mu na stoičnosti verjetno zavidal. Plošča Srečno je nastala s pomočjo te zasedbe, ki deluje kot barski skiffle bend iz starega jugo filma Balkan Express. Vsak izvod albuma je ročno izdelan iz odpadnega lesa, lično zapakiran in osebno oštevilčen z Magnificovo pisavo. »Album je itak na voljo brezplačno na moji spletni strani,« je povedal po koncertu. »Fizična plošča je namenjena tistim, ki imajo radi izdelke.« Tokrat je bil postavljena stojnica z različno kramo - od novega Cdja, do majčk z napisom Magnifico v različnih jezikih, športnih trakov za glavo, takšnih kot ste jih nazadnje nosili nekje pozimi leta 1985 in črno beli gobelin z  portretom v kavbojskem klobuku, ter dvema nitkama za vezenje. »To je bila Teškijeva ideja (nov menedžer), moram priznati, da so mi stvari zelo všeč,« je zadovoljno dejal ob gledanju gobelina. Očitno tudi občinstvu, saj je bil promet na stojnici kar gost.

 

Publika je bila zelo pisana - od šminkerjev, alternativcev do gostov poslovne šole, ki je zakupila VIP prostor na balkonu. Slednje ne preseneča, saj se Magnifico zadnja leta večkrat pojavlja na različnih korporacijskih vip dogodkih kot v koncertnih klubih, a slednje naj bi v prihodnosti postalo prioriteta. Glede na razpoloženje v Cvetličarni, bi to bila pravilna odločitev.