Glasba

Rok Golob je nočna ptica

Alenka Sivka
14. 4. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rok Golob pripravlja aprila kar štiri koncerte črnske skupine Firm Soundation iz Los Angelesa in Big banda RTV Slovenija - v Ljubljani, Mariboru in Portorožu. Igrali bodo jazz, gospel, soul, rhytm & blues.

Profimedia

Rok Golob pripravlja aprila kar štiri koncerte črnske skupine Firm Soundation iz Los Angelesa in Big banda RTV Slovenija – v Ljubljani, Mariboru in Portorožu. Igrali bodo jazz, gospel, soul, rhytm & blues.

 

Kako je prišlo do teh štirih koncertov?
Zelo spontano. Pred kakšnimi tremi leti mi je David, kitarist skupine Firm Soundation, rekel, da bi bil jaz dober za produciranje njihovega benda. Opozoril sem ga, da sem vendar bel in iz Slovenije! Produciranje pomeni, da bendu svetuješ pri aranžmajih, jih vodiš, jim idejno pomagaš … Potem sem dobil ponudbo Huga Šekoranje, naj naredim projekt z Big Bandom RTV Slovenija, in sicer – kar hočem! Fenomenalno! Tako sem se odločil to dvoje združiti. Firm Soundation igrajo groovie muziko, rnb, soul, peli bodo enajst mojih komadov, ki sem jih zanje napisal in aranžiral, ter pet svojih. Zraven bosta Murat in Jose – v slovenščini. Nastopali bomo 18. aprila v Monsu, 22. v unionski dvorani v Mariboru, 23. v Avditoriju v Portorožu in 24. v Cankarjevem domu – tega bo snemala tudi TVS.


Koliko dela imaš z organizacijo?
Sploh ne štejem ur, to je garanje, tri, štiri mesece se ukvarjam samo s tem.


Predavaš tudi na Akademiji za glasbo?
Na Akademiji poučujem predmete, ki so mi res najbližje: multimedije, notacijo, inštrumentacijo, filmsko glasbo – to so vse stvari, ki so povezane točno s tem, kar delam, v tem sem dober, to lahko povezujem tudi s svojim delom.


Ali so tvoje poti v Ameriko kaj okrnjene zaradi redne službe?
Seveda. Zdaj hodim le trikrat, štirikrat na leto, za krajši čas.


Kako vse to usklajuješ z družinskim življenjem?
Seveda je naporno, oba s Katarino (Habe, članica skupine Katrinas, op. p.) sva zelo zaposlena, ona je glasbenica in psihologinja, na obeh področjih je zelo uspešna, ampak vedno si vzameva čas tudi za naju in za otroka.


Naši glasbeniki tudi naročajo pesmi pri tebi.
Tudi. Za nekatere z lahkoto napišem komade. Na primer ti Američani, Firm Soundation, zanje sem napisal komade s čisto lahkoto. Z Omarjem Naberjem sva delala na primer skupaj za Evrovizijo. Zdi se mi kvaliteten izvajalec, tudi kot človek mi je všeč.