Film

Intervju: Dragan Bjelogrlić

S. J.
4. 1. 2018, 03.00
Deli članek:

Srbski igralec prihaja na Planet TV s serijo Sence nad Balkanom, ki velja za najbolj ambiciozen televizijski projekt vseh časov v regiji.

Pri svojem prvem režijskem podvigu Montevideo, bog te video ste naredili najprej film, nato še serijo. Kako to, da ste zdaj posneli samo serijo Sence nad Balkanom, ne tudi filma?
V zadnjih letih spremljam svetovne serije, ki jih snemajo v postmodernem stilu, saj se na tem področju dogaja prava renesansa. Številne serije so celo boljše kot filmi, tako estetsko kot po temah ali v produkcijskem pogledu. Želel sem napraviti serijo, ki bi bila posneta po tem novem principu – kot serijo v enajstih delih, ki bi trajali po eno uro, prvi del pa je dolg praktično kot celovečerec. Serija je posneta po hollywoodskem vzorcu serij in že v začetku smo se dogovorili, da posnamemo tri sezone, če bi bila uspešna. Prva sezona je zdaj posneta in bo kmalu na sporedu tudi pri vas, imenuje pa se Black Sun – Črno sonce.

V Srbiji je serija izjemno uspešna, torej že razmišljate o drugi in tretji sezoni, kajne?
Tako je. Prva sezona se dogaja v letih 1928 in 1929, drugi del zgodbe bo postavljen v leto 1934, ko je bil ubit kralj Aleksander, tretji del serije pa naj bi govoril o razpadu kraljevine in o začetku druge svetovne vojne. Glavni junaki bodo ostali isti, saj so imeli pomembno vlogo tudi v zgodovinskih dogodkih. Želim namreč predstaviti najpomembnejše desetletje prejšnjega stoletja, ki je vplivalo na celotno dvajseto stoletje. To je bilo zelo intenzivno obdobje, ki se je začelo po prvi svetovni vojni, ki očitno ni bila končana, kot bi bilo treba. V tem desetletju sta se pojavili dve veliki ideologiji – komunizem, ki je prišel iz takratne Sovjetske zveze, in fašizem iz Nemčije. Amerika je rasla, nastajal je drugačen svet, ki je pripeljal do druge svetovne vojne. Na Balkanu se je pojavila nova država južnih Slovanov, v kateri so nekateri narodi prvič dobili svoje ime in priznanje. Skupaj s Srbi so poskušali narediti eno državo, saj so bili prepričani, da so si ti narodi podobni in sorodni. Država je nastala dokaj hitro, a je bila tudi hitro obsojena na propad.

Celoten intervju najdete v novi številki revije Vklop!