Film

Dobrodošli v neonski prihodnosti

M. I.
5. 10. 2017, 03.00
Deli članek:

V kina prihaja nadaljevanje Iztrebljevalca (Blade Runner) in filmoljubi so na trnih. Je vrnitev ključnih akterjev garancija za dobro kinematografsko izkušnjo?

O zgodbi Blade Runner 2049 je kot običajno pri težko pričakovanih filmih znano malo. Nadaljuje se trideset let potem, ko je replikant Roy Batty (Rutger Hauer) izgovoril tiste večne besede o solzah v dežju, iztrebljevalec Rick Deckard (Harrison Ford) in Rachel (Sean Young), replikantka brez roka trajanja, pa sta pobegnila neznano kam. Megalopolisi so prenaseljeni in civilizaciji grozi izumrtje. Humanoidni androidi oz. replikanti so še vedno prepovedani. Niander Wallace (Jared Leto), lastnik korporacije Wallace Corporation, želi izsiliti novo zakonodajo, po kateri bi njegovi replikanti generacije Nexus-9 lahko znova sobivali s človekom. Njegov argument je, da gre za človeku popolnoma varno tehnologijo, s katero bo inteligentno življenje preživelo na dolgi rok. Manipulativne načrte mu lahko prekriža le skrivnost, katere ključ ima že trideset let izginuli Deckard, ki ga zdaj manično išče mladi iztrebljevalec, oficir K (Ryan Gosling).

SANJE O NADALJEVANJU
O nadaljevanju filma Ridleyja Scotta iz leta 1982 se je resno šušljalo že več kot desetletje. Idejo o filmu Rob človeštva, naslonjenem na istoimensko knjižno nadaljevanje K. W. Jeterja, ki je združil tematiko filma in knjižnega izvirnika Ali androidi sanjajo o električnih ovcah?, na katerem je slonela Scottova filmska mojstrovina, so zaradi avtorskih pravic opustili leta 1999. Devet let pozneje so producenti razvijali pripoved o dogajanju v oddaljenih vesoljskih kolonijah po smrti dr. Eldona Tyrella, lastnika korporacije za izdelavo androidov Nexus-6.

Leta 2009 sta se v projekt znova vključila Ridley Scott in njegov zdaj že pokojni brat Tony (Top Gun) z idejo predzgodbe za TV-serijo Purefold, ki so jo zaradi pomanjkanja finančnih sredstev ugasnili že v predprodukciji.

Celoten članek preberite v novi številki revije Vklop!