Nasveti

Moj najljubši recept: Poletne testenine s kozicami in zelenjavo

Lara Jelen
15. 7. 2023, 08.00
Deli članek:

»Obožujem hitre, enostavne, sezonske in zdrave jedi, ki jih pripravim sama,« pravi športnica Andreja Košir z dalmatinskimi koreninami. Tale recept ji je še posebej všeč, ker je ravno pravšnji za vroče poletni dni. »Okus morja, svežine in sladkobe lepo poskrbi za lahek obrok brez teže v želodčku in žeje v teleščku, tako da še vedno ostane prostor za kakšno sladico ali košček čokolade.« Tekst: L. J. Foto: ANDREJA KOŠIR

Osebni arhiv
Recept Andreje Košir

Sestavine

oljčno olje

por

česen

kozice

bučke

rdeča paprika

sol

poper

sojina omaka

sladko belo vino

voda

limona

pirine testenine (ali riževi rezanci, špageti ...)

Priprava

1. Na oljčnem olju prepražimo narezan por, bučke in rdečo papriko. Dodamo očiščene kozice in česen. Pražimo približno 10 minut in mešamo.

2. Zalijemo s sladkim vinom, da se vse sestavine lepo prekrijejo, in po potrebi dodamo še malo vode (odvisno od okusa posameznika in jakosti omake na buzaro). Dušimo vsaj 10 minut (da alkohol izhlapi) in na koncu popramo, dodamo žličko sojine omake in po potrebi solimo.

3. Preden serviramo na krožnik, vmešamo v omako še sok vsaj polovice limone. Postrežemo lahko s solato ali mlado špinačo s pinjolami in kozarcem vina.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!