Nasveti

Brez mesa

Jana
22. 6. 2009, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kakšen dan brez mesa bo koristil našemu zdravju pa tudi denarnici. Recepti so za štiri.

Kakšen dan brez mesa bo koristil našemu zdravju pa tudi denarnici. Recepti so za štiri.

Solata s krompirjem

Potrebujemo po glavico endivije in radiča, 6 krompirjev, 5 strokov česna, 2 v trdo kuhani jajci, olje in začimbe.

Medtem ko kuhamo krompir, natrgamo solato na koščke in jo umijemo. Na solato narežemo še vroč krompir, premešamo, solimo in dodamo strt česen, zabelimo z oljem, spet premešamo in šele nato okisamo. Na koncu dodamo na drobno zrezani jajci. Takoj ponudimo.

 

Koleraba z grahom

Za štiri osebe potrebujemo veliko čebulo, 2 paradižnika, 4 lepe kolerabe, 40 dag zluščenega graha, 3 korenčke, olje in začimbe.

Čebulo sesekljamo in zdušimo na dveh žličkah olja. Ko postekleni, dodamo na kocke

zrezan paradižnik in dušimo še petnajst minut. Nato dodamo olupljeno in na kocke zrezano kolerabo, grah in na kocke zrezan korenček, žličko začimbnega posipa, sol, lovorov list in ščepec majarona. Prilijemo toliko vode, da je jed pokrita, in dušimo 20 minut. Ponudimo s polnozrnatimi testeninami ali krompirjem, nehujšajočim pa lahko damo v omako še 2 žlici kisle smetane in žlico parmezana.

 

Svaljki s porom

Potrebujemo 2 pora, malo maščobe in zavitek svežih ali zamrznjenih svaljkov. Por zrežemo, solimo, dušimo deset minut z žlico olja, nato dodamo kuhane svaljke, lahko pa tudi kakšno žlico kisle smetane. Hitro in okusno.

 

Prebranec

Potrebujemo 50 dag fižola, 60 dag čebule, veliko rdečo papriko, olje in začimbe.

Čez noč namočen fižol skuhamo, pazimo, da ga ne razkuhamo. Čebulo zrežemo na lističe in jo na petih žlicah olja dušimo tako dolgo, da razpade. Dodamo fižol, na kocke zrezano papriko, pol žlice sladke paprike, lovorov list, sol in poper ter toliko vode, da je jed komaj pokrita. Pečemo v pečici dobre pol ure.