Nasveti

Nekaj močnatega

Jana
22. 6. 2009, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V vročih dneh nam prijajo lahke jedi z malo mesa in maščob, ki ne obremenjujejo presnove. Recepti so za štiri.

V vročih dneh nam prijajo lahke jedi z malo mesa in maščob, ki ne obremenjujejo presnove. Recepti so za štiri.

Krompirjeva jed

Potrebujemo 50 dag krompirja, 30 dag ostre moke, žlico masla, šopek mlade čebule, lonček kisle smetane, olje in začimbe.

Krompir olupimo, zrežemo na ploščice in damo v liter mrzle vode. Zavremo in kuhamo deset minut, nato dodamo maslo in moko, premešamo, pokrijemo ter kuhamo še 15 minut.

Medtem na žlici olja prepražimo čebulo, da postekleni, in dodamo smetano. Ko zavre, prelijemo krompir, ki smo ga razdelili na štiri krožnike. Zraven ponudimo solato.

 

Špageti s šparglji

Potrebujemo 40 dag zelenih špargljev, rezino nemastne šunke, 2 žlici parmezana, olje, začimbe in 35 dag špagetov.

Špargljem odlomimo trde konce in jih zrežemo na centimeter dolge koščke. Prepražimo jih na dveh žlicah olja (5 minut), dodamo sesekljano šunko, nekaj žlic vode, žličko sladkorja in nekaj kapljic kisa. Dušimo še deset minut, dodamo kuhane špagete, premešamo, odstavimo s štedilnika in pustimo pokrito pet minut, da se okusi prepojijo. Ponudimo s parmezanom.

 

Rižota z zelenjavo

Potrebujemo 30 dag riža, 2 korenčka, večjo papriko, 2 bučki, skodelico graha, olje in

začimbe.

Na 2 žlicah olja malo popražimo riž, in ko se začne barvati, dodamo na kocke zrezan korenček, papriko in bučki ter grah. Dušimo pet minut, nato dodamo jušno kocko in žličko soli, prilijemo 7 dl vode, pokrijemo in dušimo dvajset minut. Morda bo treba vmes dodati še kaj vode. Ponudimo s paradižnikovo solato.

 

Pečena zelenjava

Potrebujemo dober kilogram različne zelenjave, kuhane al dente - recimo cvetačo, brokoli in šparglje. Razmestimo jo v namaščen pekač in prelijemo s polivko: stepemo 2 jajci, lonček kisle smetane, malo soli in žlico parmezana. V pečici pečemo pri 180 stopinjah približno pol ure.

 

Krompir s porom

Potrebujemo 60 dag krompirja, 2 velika pora, konzervo tunine (16 dag), olje in začimbe.

Krompir zrežemo na ploščice, por na rezine. Oboje stresemo v posodo z debelim dnom, solimo, prilijemo 3 žlice olja in nekaj žlic vode ter pokrito dušimo približno dvajset minut. Na koncu dodamo na koščke natrgano tunino, dobro premešamo, pregrejemo in ponudimo. Računajmo na to, da je tunina slana!