Za ženske

Tudi po 50. letu lahko trenirate z utežmi

Mare Koren
11. 11. 2023, 21.50
Deli članek:

Želite biti kljub telesnim spremembam, ki se dogajajo v menopavzi, močne, zdrave, srečne in predvsem na videz vsaj deset let mlajše? Potem boste morale v roke vzeti uteži.

dreamstime
Ta vaja okrepi ramenski obroč, zmanjša možnost poškodb v predelu vratu, ramen in spodnjega dela hrbta.

Trening za moč je v obdobju po 50. letu vsaj tako pomemben kot redni pregledi dojk ali preventivni obiski pri zdravniku, saj vam pomaga omiliti skoraj vse tegobe, s katerimi se srečujete v tem življenjskem obdobju. Prav zato smo zbrali najboljše vaje, ki vam zanesljivo in hitro pomagajo pridobiti moč po 50. letu starosti. Priporočamo, da jih izvajate dvakrat na teden v treh setih, tej rekreaciji pa vsaj enkrat na teden dodate še gibanje, kot so joga, ples, hoja, plavanje … Poleg uteži, stola in blazine za trening ne potrebujete nič drugega, zato lahko vse naštete vaje naredite tudi doma.

Počep do stola

Koristi: krepi mišice medeničnega dna. Noge so v širini bokov, stopala rahlo obrnjena navzven. V roke vzemite uteži, pokrčite kolena in počepnite do stola. Sedalu se popolnoma približajte, vendar se ne usedite. Z zadnjico se samo dotaknite stola, nato se hitro vrnite v izhodišče. Naredite 15 ponovitev.

Počep v izpadni korak

Koristi: krepi celoten spodnji del telesa in pomaga ohranjati gibljivost sklepov. V roke vzemite uteži. Z desno nogo naredite dolg korak naprej in se spustite v počep, da se s kolenom skoraj dotaknete tal. Vrnite se v izhodišče. Naredite 12 ponovitev na vsako stran.

dreamstime
Ženske vsako desetletje življenja izgubijo 5 odstotkov mišične mase. Ta proces se začne po 30. letu, pospeši pa po 65. letu starosti.

Dvig uteži nad glavo

Koristi: okrepi ramenski obroč, zmanjša možnost poškodb v predelu vratu, ramen in spodnjega dela hrbta. Sedite na stol ali klop z utežjo v vsaki roki. Hrbet naj bo raven. Dvignite uteži nad glavo, tako da bodo zapestja nad iztegnjenimi komolci. Počasi spustite uteži v izhodiščni položaj. Naredite 12 ponovitev.

Dvig na prste

Koristi: izboljša stabilnost in gibljivost stopal ter spodnjega dela nog. V roke vzemite lažje uteži in jih držite ob telesu. Dvignite pete in težo prenesite na prste. Stojte vzravnano, s poravnano hrbtenico, nato se počasi spustite v izhodiščni položaj. Naredite 30 ponovitev.