Zdravje

Ko mačke ne prebavljajo mleka in psi vidijo barve

PATRICIJA FAŠALEK / revija Bodi zdrava
31. 10. 2023, 17.00
Deli članek:

Vsi imamo svoje predstave, kadar pomislimo na pse in mačke. Psi so ljubeči, zvesti sopotniki, mačke so egoistične, ampak lažje za vzdrževanje. O naših najljubših hišnih ljubljenčkih krožijo najrazličnejši miti in prepričanja – pa so resnična? Poglejmo si nekaj najpogostejših zmot, v katere verjamemo.

PS
Razbijanje mitov o psih in mačkah ...

# Psi vidijo samo črne in bele barve

Res je, da psi ne morejo videti sveta v celotnem barvnem spektru kakor mi, vendar ne drži, da je njihov vid zgolj črno-bel. Njihove oči zaznavajo manj barv kot naše, kar pomeni, da je njihova percepcija sveta podobna tisti, ki jo imajo ljudje z barvno slepoto: ločijo lahko med modro in rumeno, zeleno in rdečo pa vidijo kot različne odtenke sive.

# Kadar pes naredi nekaj narobe, lahko to razberemo iz krivde na njegovem obrazu

Vsi pasji skrbniki poznamo scenarij, ko se vrnemo domov in ugotovimo, da je pes zgrizel pohištvo ali kaj drugega, česar ne bi smel. Izraz, ki ga ima kuža ob tem na izrazu, je res podoben izrazu krivde, vendar to ni prava interpretacija. Lastniki zmotno mislijo, da pes ve, kadar je naredil nekaj narobe, v resnici pa se le odziva na lastnikovo razpoloženje, ki postane v tistem trenutku razočaran, žalosten ali jezen. Izraz krivde je tako v resnici odziv na stres, ki ga psi začutijo in prihaja od lastnika.

# Pes jé travo takrat, kadar mu je slabo

Psi si res lahko pomagajo izprazniti želodček tako, da pojedo travo in izbruhajo nezaželeno vsebino iz želodčka. Vendar to ni edini razlog, zakaj se naši štirinožni prijateljčki kdaj pasejo kot kravice na pašniku. Trava je psom dejansko okusna, še posebej spomladi in poleti, ko je lepo zelena in sveža. Dokler ni poškropljena s škodljivimi pesticidi in je pes zaščiten pred notranjimi zajedavci, mu lahko mirne vesti pustite, da jo še naprej žveči.

# Eno pasje leto je sedem človeških let

Psi obstajajo v najrazličnejših velikostih in oblikah, zato tudi ni tako lahko izračunati njihovih »človeških let«. Tako ne velja za vse pasme, da njihova leta preprosto pomnožimo s sedem. Različne pasme potrebujejo različno dolgo časa, da dosežejo zrelost, njihova življenjska doba pa je odvisna tudi od velikosti in genetike. Manjše pasme živijo dlje kot večje, kar pomeni, da mladiči večjih pasem tudi prej odrastejo.

# Starega psa ne moremo naučiti novih trikov

Mladički imajo še povsem sveže možgane, ki kot spužva hitro vpijajo nove informacije, kar pa ne pomeni, da starejših psov ne moremo česa naučiti; lahko, le da traja malo dlje. Psi se najhitreje naučijo novih stvari, če jih pravilno motiviramo, zato zgrabite nekaj slastnega in z dobrimi priboljški je uspešno šolanje starejšega kosmatinca zagotovljeno. Pohvalite ga za dobro opravljeno nalogo, vaje naredite zabavne in okusne ter ohranite pozitiven ton. Vadite do šestkrat na dan.

# Rešeni psi so poškodovani

Še preden psa privedemo domov, se poraja vprašanje, ali naj psa kupimo ali ga posvojimo iz zavetišča. Marsikdo ne želi posvojiti psa, ker mislijo, da bodo s tem posvojili tudi ogromno težav in problematično vedenje. Nekateri psi so res veliko pretrpeli in imajo težave, številni pa so samo hvaležni, da imajo nov dom, in niso prav nič problematični. Posvojitev starejšega psa namesto mladiča ima tudi svoje prednosti: starejši psi nimajo več toliko odvečne energije, ni jih treba navajati na sobno čistočo, mirnejši so in počnejo manj lumparij.

# Pes je prehlajen in lahko se nalezem

To ne drži. Prehlad in viroze se ne morejo prenašati od psa na človeka ali od človeka na psa. Pozorni morate biti le, če vaš kuža bruha. Takrat si vsakič po čiščenju bruhanja ali pobiranju iztrebkov dobro umijte roke, da ne prenesete bakterije nase.

# Črne mačke prinašajo nesrečo

Črne mačke so že stoletja sestavni del mitov in folklore. Ponekod jih imajo za prinašalke nesreče, drugod prav nasprotno – pravijo, da prinašajo srečo. Na Japonskem so prepričani, da te čaka sreča, če črna mačka prečka cesto, povsem enako dejanje pa v Ameriki in Evropi pomeni nesrečo. Če se črna mačka pojavi pred vhodom v stanovanje, to na Škotskem pomeni, da boš dobil veliko denarja, na Kitajskem pa napoveduje revščino. Žal prav zaradi takšnih vraževerij črne mačke najtežje najdejo dom, ker jih ljudje ne želijo posvojiti.

# Mačke sovražijo vodo

Večina domačih mačk res ne mara vode, vendar to nikakor ne drži za vse mačke. Znanstveniki menijo, da mačke po večini ne marajo vode, ker se njihovi kožuščki počasi sušijo, kar jim pusti neprijeten občutek mokrote, teža vode pa jih dodatno vleče navzdol in jim onemogoča njihovo običajno spretno gibanje. Če morate skopati mačko, ki ne mara vode, jo poskusite zvabiti s priboljški in ji postopoma pokažite, da ni tako hudo biti moker.

# Mačke niso ljubeče živali

Verjetno se najpogostejša razprava med lastniki hišnih ljubljenčkov ukvarja z vprašanjem, ali so boljše mačke ali psi, ob tem pa se vedno poudarja, da mačke niso ljubeča bitja. Mačke so po svoji naravi res bolj neodvisne od psov. Raziskave dokazujejo, da mačke niso pod stresom, kadar jih lastnik pusti same, medtem ko vemo, kako hudo ločitveno tesnobo lahko doživljajo psi, ko gre lastnik v službo. To pa ne pomeni, da mačke niso vesele, ko se lastnik vrne domov – to dokazujeta že skok v naročje in predenje. Veliko mačk se zelo rado boža in stiska.

# Mačke vidijo tudi v popolni temi

To ne drži. Mačke vidijo v popolni temi ravno tako slabo kot ljudje, so pa veliko bolje prilagojene na slabo svetlobo kot mi. Njihovo oko prepušča mnogo več svetlobe, kar pomeni, da se bolje znajdejo v temnejših okoliščinah.

# Mačke rade pijejo mleko

Ne glede na vsa prepričanja mačke ne potrebujejo mleka, še posebej pa ne kravjega. Z uravnoteženo prehrano bodo dobile vse vitamine in minerale, ki jih potrebujejo, mleko pa jim lahko celo škoduje. Če ga niso vajene, jim bo razdražil želodček, saj je večina mačk preobčutljiva za laktozo in mleka ne more prebaviti.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!