Zdravje

Kako preprečiti prebavne težave v poletnih mesecih?

Petra Kolar, lastnica ordinacije Dao TKM / revija Bodi zdrava
23. 8. 2023, 17.00
Posodobljeno: 23. 8. 2023, 17.12
Deli članek:

Večina prebavnih težav izvira iz naših slabih življenjskih navad, nezdrave in neuravnotežene prehrane, stresa in tudi neznanja, kako prilagoditi življenjske navade letnemu času. To pa tudi pomeni, da lahko zavestno sprejmemo ukrepe za izboljšanje svojega življenjskega sloga in tako ublažimo in preprečimo pojav številnih težav.

Shutterstock
Vas pestijo črevesne težave?

V poletnih mesecih vlada po teoriji tradicionalne kitajske medicine (TKM) element ogenj. Ta je povezan s srcem in tankim črevesom. Ker je aktiviran tudi želodčni ogenj, je telo v vročih mesecih bolj pripravljeno na obdelavo surove in sveže hrane, ki jo v hladnih mesecih težko prebavlja. A čeprav je prebavni sistem hitrejši, je dobro vedeti, da s svežimi in surovimi živili vseeno ne smemo pretiravati, saj s tem ustvarimo v telesu preveč vlage in sluzi, ki obremenjuje vranični sistem. Naj bo vodilo za zdravo telo: »vsega v pravi, zadostni meri«.

Prebavne motnje v času poletja

Ena najpogostejših prebavnih težav so prebavne motnje (dispepsija), ki so opredeljene kot nelagodje v zgornjem delu trebuha. To vključuje napenjanje, občutek polnosti med obrokom, pekoč občutek in/ali slabost.

Po načelih TKM naš prebavni sistem upravlja vranica. Odgovorna je za prebavo hrane in vode, ki ju zaužijemo, pretvarja ju v vitalno energijo či in kri ter ju nato prenaša v različne dele našega telesa. Ko v poletnih mesecih vnašamo v telo preveč hladu, uživamo preveč mastne in pekoče hrane, se hitro pojavijo prebavne motnje. Upade energija vranice, želodca in jeter.

Poglejte svoj jezik takoj zjutraj, ko vstanete:

Neuravnoteženo delovanje vranice: Če opazite, da je jezik blede barve z belo ali rumenkasto oblogo in vidnimi odtisi zob, to nakazuje na upad vranične in želodčne energije. Ti znaki se pojavijo, če nimamo rednih obrokov, se prenajedamo, uživamo preveč mastne in pekoče hrane. Vranica postane preobremenjena, s tem pa omenjen transport hranil in tekočin po telesu. Hrana zastaja v želodcu in pojavijo se težave, kot so napenjanje, spahovanje, kolcanje, vetrovi, bolečine v želodcu, zmanjšan apetit in slabost.

Neuravnoteženo delovanje želodca in jeter: Če opazite, da je jezik zelo rdeče barve, da ima na nekaterih mestih vidne temnejše linije in je suh, razpokan ter z rumenkasto oblogo, to nakazuje na upad želodčne in jetrne energije. Ti znaki se pojavijo, kadar smo pod stresom, čustvenim, mentalnim, fizičnim. Stres povzroči zakrčenost jetrnega sistema, katerega glavna nalog je nadzorovati pretok vitalne energije po meridijanih (energijski kanali). Ker sta jetra in vranica v ciklu nadzora, jetra posledično obremenijo vranico, ki ni sposobna transporta hranil po telesu. Pojavijo se tudi težave, kot so glavoboli, bolečine v dojkah, izrazit PMS, zmanjšan apetit, občutek teže v prsih, pogosto vzdihovanje.

Kako si pomagati, če nas pestijo zgoraj omenjene težave?

Akupresura na treh točkah:

PC6 (nejguan): leži tri prste nad zapestjem, to je točka na meridijanu osrčnika. Pomaga umiriti srčni ogenj, slabost, bruhanje, tesnobo, težave s spanjem.

ST36 (dzusanli): leži štiri prste pod kolenom, na zunanji strani noge, to je točka na meridijanu želodca. Pomaga krepiti imunski sistem, prežene utrujenost, napihnjenost, bolečine v želodcu, zmanjša želodčno kislino. Je najbolj uporabljena točka pri akupunkturistih.

RN12 (džongvan): leži štiri prste nad popkom, to je točka na najbolj jin meridijanu telesa. Pomaga pri vseh prebavnih motnjah, napihnjenosti, spahovanju, bolečinah v želodcu, »zataknjeni« hrani.

Pripravite si čaj in ga pijte vsak dan eno skodelico, vedno toplega:

Sestavine: posušene mandarinine lupinice (od 3 do 6 gramov), posušen sadež gloga (9 gramov), čebulice jasmina (od 3 do 6 gramov), rjavi sladkor (1 gram). Sestavine položite v skodelico in prilijte vročo vodo. Pustite 5 minut in čaj toplega popijte. Ni ga treba odcediti; čez ista zelišča lahko še enkrat prelijete vročo vodo in pustite, da se namakajo 5 minut.

Zaprtje

Zaprtje je druga najpogostejša prebavna težava, sploh poleti, ki muči ljudi vseh generacij. Zaprtje se pojavi, ko postane odvajanje blata manj pogosto, na vsake tri dni ali več, samo odvajanje je težavno, boleče. Blato je trdo, odvaja se v majhnih količinah, obenem se pojavlja tudi občutek neizpraznjenega črevesa. Z vidika TKM je zaprtje posledica oslabljene funkcije debelega črevesa, ki skrbi za prenos odpadnih snovi ter pomanjkanje vranične energije, čezmerne sluzi in vlage v telesu ter splošno pomanjkanje krvi in energije či v telesu.

Kaj sporoča jezik?

Vlaga in sluz v telesu: Če opazite, da je jezik rdeč, obložen z debelo rumeno oblogo, to nakazuje na prebitek vlage in sluzi v telesu. Drugi znaki so še slab zadah, suha usta, razjede v ustih, temnejši urin in zmanjšana količina urina. Zlahka se vlaga in sluz nakopičita v telesu v poletnih mesecih, ko uživamo preveč pekoče, surove in mrzle hrane.

Splošno pomanjkanje krvi in vitalne energije: Če opazite, da je jezik bled in prevlečen s tanko belo oblogo in ima na straneh vidne odtise zob, to kaže, da telesu primanjkuje splošna vitalnost. Drugi znaki so še omotičnost, bleda koža in nohti, zamegljen vid, napenjanje v času izločanja urina in blata, splošna utrujenost.

Akupresura na dveh točkah in masaža črevesja:

SJ6 (džiguo): leži štiri prste nad zapestjem na zunanji strani, to je točka na meridijanu trojnega grelca. Pomaga pri zaprtju.

ST36 (dzusanli): opisana zgoraj

Masaža trebuha, črevesja: v smeri urnega kazalca nežno masirajte predel, kjer poteka debelo črevo (velik krog okoli trebuha). Masirajte od 1 do 2 minuti, večkrat na dan, še posebej, ko čutite bolečine in nelagodje v predelu črevesja in trebuha. Masaža zelo pomaga pri krčih v črevesju.

Pripravite si obrok iz riža in semen biota (bajdziren): Semena biota so znana tudi pod imenom Arborvitae, ki pomeni drevo življenja. V TKM spadajo v kategorijo zelišč, ki negujejo srce in pomirjajo duha. Pomagajo pri nemiru, palpitacijah, tesnobi, nespečnosti, krepijo kri in vitalno energijo ter razstrupljajo telo, saj krepijo peristaltiko, mehčajo blato in pomagajo pri zaprtju.

10 gramov semen biota zdrobite in jih kuhajte skupaj z rižem, da nastane kaša. Po želji lahko dodate v toplo kašo tudi žlico medu.

TKM nasveti za poletne dni

1. Ne zahladite notranjih organov: organi za nemoteno delovanje potrebujejo stalno temperaturo. Uživanje mrzlih pijač, preveč surove hrane, sladoleda in mrzlega piva organe vrže iz tira. Namesto mrzlih jedi in pijač si raje privoščite živila, ki na naraven način ohladijo telo, kot so lubenica, metin čaj, stebelna zelena, kumara, zeleni čaj.

2. Moksibustija: uporaba mokse, divjega pelina v obliki cigare, je za poletne dni še posebej primerna, sploh, če se pojavijo težave s prebavo, želodcem, napihnjenostjo, zaprtostjo, vetrovi in utrujenostjo. Moksajte predel točke ST36, SP6 ali samo predel od žličke (želodec) do sramne kosti, in težave bodo hitro izzvenele. S tem boste okrepili tudi imunski sistem in se napolnili z energijo jang za jesensko-zimske dni, ko jo boste močno potrebovali.

3. Po kopanju v morju, reki, jezeru si mokre kopalke čim prej zamenjajte. Ne pustite, da se sušijo na vas, saj se bosta v telesu začela kopičiti vlaga in sluz, kar bo porušilo ravnovesje vranice, želodca, črevesja.

Še več lepotnih, modnih, zdravstvenih in prehranskih nasvetov najdete v priljubljeni ženski reviji BZ (Bodi zdrava), ki jo lahko kupite tudi v prodajalnah dm po vsej Sloveniji.

revija Bodi Zdrava
Izšla je nova številka revije Bodi zdrava. Vabljeni k branju!