Zdravje

Nekaj preprostih nasvetov, ki bodo koži povrnili zdrav in sijoč videz

Laura Sardinšek
5. 8. 2023, 09.23
Posodobljeno: 7. 8. 2023, 11.26
Deli članek:

O tem, kako pomembna je zaščita kože pred soncem, smo slišali ali prebrali že veliko, a nič manj pomembna ni nega kože po izpostavljenosti soncu. Velikokrat ji posvetimo premalo pozornosti, čeprav je ključnega pomena za ohranjanje zdrave in lepe kože. Laura Sardinšek, magistrica kozmetike in diplomirana medicinska sestra, ki na področju medicinske kozmetike in anti-aginga deluje že več kot 10 let, pojasnjuje, kako pomembna je nega kože po sončenju in katere izdelke naj uporabljamo, da ji bomo povrnili prvotni sijaj.

osebni arhiv
Laura Sardinšek

Brez dvoma je preudarna izpostavljenost sončni svetlobi koristna za naše zdravje, vendar pa je lahko prekomerna izpostavljenost ultravijoličastim (UV) žarkom vzrok za številne kožne težave: prezgodnje staranja kože ter pojav gub in hiperpigmentacij, izsušenost kože, nastanek kožnih opeklin ter ne nazadnje za povzročitev kožnega raka (melanom) – že en sam pojav opeklinskih mehurjev lahko podvoji nevarnost nastanka melanoma. Da bi koži povrnili zdrav in sijoč videz ter ji zagotovili ustrezno nego po sončenju, je smiselno upoštevati nekaj preprostih nasvetov ter uporabiti primerne kozmetične izdelke z ustreznimi sestavinami oziroma kozmetičnimi učinkovinami.

Prekomerna izpostavljenost soncu
Nemalokrat se lahko prijetno poležavanje na plaži sprevrže v pravo »pekočo nočno moro«. Kožne opekline so posledica bodisi uporabe kreme s prenizkim zaščitnim faktorjem, premajhne količine uporabljene kreme ali pa dejstva, da pozabite ali ne uporabljate zaščitne sončne kreme. Vsa našteta dejanja lahko privedejo do poškodb kože v obliki sončnih opeklin, ki so lahko precej boleče, v hujših primerih se pojavijo tudi mehurji in oteklina kože. Pri hujših opeklinah se po nekaj dneh koža začne luščiti, saj na ta način telo odstranjuje poškodovane kožne celice.

Kako pa je z morsko vodo?
Morska voda lahko v vročih poletnih dneh predstavlja pravo osvežitev, vendar lahko dolgotrajno kopanje povzroči izsušitev kože in neprijeten občutek zategovanja. Morska voda sicer vsebuje določene minerale, ki blagodejno vplivajo na kožo (magnezij, kalij, selen, cink, jod, natrij, železo), vendar če ostane predolgo na koži, jo lahko razdraži ter poškoduje njeno barierno funkcijo, zaradi česar je koža bolj nagnjena k izsušitvi. Poleg tega so lahko v morski vodi bakterije in drugi mikroorganizmi, ki lahko povzročijo okužbe in še dodatno draženje kože. Veter je še en dejavnik, ki lahko izsuši kožo in jo naredi še bolj občutljivo ter razdraženo.

Pixabay
Po poletnih užitkih na morju poskrbite za svojo kožo.


Nega kože po sončenju
Po preživetem dnevu na plaži (med 10. in 16. uro se izogibate neposrednemu soncu) se priporoča hladna prha, s katero kožo očistimo umazanije in odstranimo ostanke kreme z zaščitnim faktorjem. Da bi preprečili nadaljnjo izsušitev kože, se ne zadržujte predolgo pod prho, prhanje naj bo karseda kratkotrajno. Takoj po sončenju ali pred sončenjem se izogibajte grobim pilingom in posegajte predvsem po gelih za prhanje, ki vsebujejo pomirjujoče in vlažilne sestavine – uporabite izdelke, ki koži povrnejo vlago in jo obnovijo. Takoj po prhanju na kožo nanesite vlažilni izdelek (kremo ali losjon) – polt naj bo še nekoliko vlažna, saj boste na ta način bolje navlažili kožo, hkrati se bodo vlažilne sestavine lažje vpile in dlje učinkovale.
Najpomembnejši korak pri rutini nege kože po izpostavljenosti soncu naj bo torej ponovna navlažitev kože s kakovostno vlažilno kremo ali losjonom. Ti izdelki naj vsebujejo vlažilce in emoliente, ki bodo vaši kožo povrnili vlago in jo ponovno naredili mehko in prožno. Poiščite izdelke s sestavinami, kot so hialuronska kislina, aloe vera, urea in glicerin. Emolienti nadomestijo izgubljeno vlago, tako da preprečijo izhlapevanje vode s površine kože in nadomestijo lipide, zaradi česar postane koža mehkejša. Mednje uvrščamo predvsem ceramide, različna rastlinska olja, omega maščobne kisline in karitejevo maslo.
Poleg tega se svetuje uporaba izdelkov s sestavinami, ki delujejo protivnetno in regenerativno – pomirijo kožo ter ji pomagajo pri obnavljanju. Takšen učinek imajo aloe vera, pantenol in nekatere sestavine, ki vsebujejo veliko maščobnih kislin omega 6 in omega 3.
Ne gre zanemariti tudi uporabe antioksidantov, ki preprečujejo, da bi nastali reaktivni kisikovi radikali poškodovali kožne celice. V kozmetičnih izdelkih za nego kože po sončenju najpogosteje najdemo vitamin E. Študije dokazujejo, da ublaži posledice, ki jih na kožnih celicah pustijo opekline, povzročene zaradi delovanja UVB-žarkov. Omenjeni vitamin vsebuje tudi kakavovo maslo, ki naj bi izkazovalo tudi naravne fotoprotektivne učinke (SPF 3–7), vendar je ta zaščita prenizka, zato se ne uporablja kot izdelek za zaščito pred soncem.

Če se pojavijo sončne opekline
Če vas opeče sonce in se na koži pojavijo opekline, uporabite izdelke za pomiritev in zmanjšanje rdečice kože (npr. aloe vera in pantenol). Takoj po prekomerni izpostavljenosti soncu si lahko pomagate tudi s hladnimi obkladki iz lanenih ali bombažnih krp, ki ste jih prej prepojili s hladno vodo. S tem ublažite bolečino in zmanjšate oteklino. Pomembno je, da prizadeto območje hladite večkrat na dan in ga v naslednjih dneh zaščitite pred soncem. Popijte tudi dovolj tekočine, da preprečite dehidracijo, saj zaradi sončne opekline telo dodatno izgublja vodo. Če se na koži pojavijo mehurji, jih nikakor ne odstranjujte. Če mehur poči sam, ga sterilno povezujte, dokler se koža ne pozdravi.

Pixabay
Izdelki z aloe vero pomirjajo kožo in zmanjšujejo rdečico.