Prvi posnetki iz Črne

Foto: Katastrofa v Mežiški dolini; zaradi morebitnega plazu v Črni evakuacija prebivalcev ob porečju Meže

G.G./STA
5. 8. 2023, 08.32
Posodobljeno: 5. 8. 2023, 22.23
Deli članek:

Koroška je doživela katastrofo. Škoda je ogromna. Trenutno največjo bojazen povzroča stanje v Črni na Koroškem, ki je zaradi porušenih mostov in uničenih cest odrezana od sveta. Vojska se je danes s helikopterjem vendarle prebila do Črne.

Slovenska vojska
Vojaki SV so se prebili v od sveta odrezano Črno na Koroškem

V večerni urah še ena dramatična vest. "Zaradi morebitnega plazu v Črni na Koroškem se bo izvajala preventivna evakuacija prebivalcev ob porečju reke Meže. Občani bodo obveščeni s strani Uprave za zaščito in reševanje od vrat do vrat!," so sporočili z občine Mežica.

Na območju Črne ni elektrike, ni vode, ni telefonskih povezav, zato ni mogoče natančno oceniti, kakšno razdejanje so povzročili Meža in drugi vodotoki. Po fotografijah in posnetkih, ki so jih prebivalci še uspeli objaviti, je razdejanje ogromno.

Do Črne na Koroškem so prekinjene vse cestne povezave, vključno z avstrijsko. Kljub temu se je tja mimo preprek ob pomoči Slovenske vojske uspelo prebiti prvim enotam zaščite in reševanja. Zdaj potekajo aktivnosti za lažjo dostopnost za intervencijske enote in oskrbo prebivalstva. "Gre za zelo zahteven teren, ki je dostopen s posebnimi vozili," je dejal v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.

Letalske enote vojske in policije so v Črno na Koroškem dostavile prve pošiljke hrane in vode. Dostavili bodo tudi gorivo, ki ga potrebujejo za delovanje agregatov in repetitorskih postaj, da se ohrani vsaj komunikacijsko povezavo in normalno delovanje sistemov, ki so nujni za zagotavljanje kolikor toliko normalnega bivanja, je pojasnil Behin.

"V Črni na Koroškem bodo še nekaj časa zelo zahtevne razmere," je opozoril Behin. Dostopnost in zagotavljanje osnovnih življenjskih pogojev se sicer izboljšujejo, a bodo kljub temu s helikopterji evakuirali nekaj oseb. Nekateri objekti namreč niso primerni za bivanje, zato bodo osebe evakuirali v bolj primerna bivališča. O pomembnejših poškodbah prebivalcev nimajo obvestil.

STA
Poplave v Mežici.

Po poročanju časnika Večer so ljudje v Črni na varnem in oskrbljeni z najnujnejšim. V prostore CUDV Črna so iz njihovih ogroženih stanovanjskih objektov evakuirali okoli 50 prebivalcev, deloma iz Šmelca in centra Črne in dela naselja Pristava. Pozno dopoldne pa je okoli 30 vojakov vendarle prišlo do Črne, kjer bodo skupaj z gasilci izvajali najnujneša dela in pomagali prebivalstvu. Po 19. uri pa je v Črni začelo nekoliko močneje deževati, spet pa je poplavilo cesto in hiše v vasi Poljane, ki leži med Mežico in Prevaljami.

Drugje v Mežiški dolini

Veliko škodo so Meža in drugi potoki povzročili tudi nižje po dolini. Razmere so težke tudi v Mežici, na Prevaljah Ravnah na Koroškem. Ceste med mesti so na več delih uničene in pretrgane. Iz Prevalj tako ni možna pot po glavni cesti proti Mežici in Črni. V Mežici, Prevaljah in na Ravnah ne pomnijo poplav takšnih razsežnosti. Na območju občine Ravne na Koroškem je zaradi narasle Meže od prometnih poti odrezan del naselja Dobrije. Poplavljen je velik del Prevalj, kjer je narasla Meža prav tako poškodovala ali uničila mostove in odseke cest ter drugo komunalno infrastrukturo.

Iz tamkajšnjega obrata Leka, kjer zaključujejo letni dopust, pa delavcem sporočajo, da se zaradi izrednih razmer začetek proizvodnje zamika vsaj za en dan. Več informacij glede začetka proizvodnje bo znanih v ponedeljek, ko bodo vse sodelavce pravočasno obvestili prek javnih medijev, če do takrat povezave s telekomunikacijskim omrežjem še ne bodo vzpostavljene. Vse zaposlene hkrati prosijo, da se, če imajo to možnost, povežejo s svojimi vodji.

Razmere so težke tudi na območju Dravograda in Slovenj Gradca. Marsikje v regiji ni pitne vode, saj so poškodovani vodovodi, zato bo predvsem v Mežiški dolini danes prednostna naloga zagotoviti pomoč gasilcev s cisternami z vodo. Prav tako sta na poti na Koroško dve cisterni Slovenske vojske, je povedal Matijevič, ki poziva ljudi, da naj ne hodijo na pot, če ni nujno. Davi so namreč na Prevaljah že reševali osebo, ki je bila ujeta v vodi na cesti. Matijevič se vsem, ki sodelujejo v intervencijah in pomagajo, zahvaljuje za pomoč, vse pa prosi za potrpežljivost.

V Dravogradu prebivalce ogrožal velik plaz

"Dravograd je doživel apokalipso bibličnih razsežnosti. Takšnih poplav ne pomnijo niti najstarejši. Poplavljen je velik del občine. Evakuirati smo morali 120 ljudi, ki jih ogroža velik plaz. Zanje smo ustrezno poskrbeli. V Dravogradu je obtičalo tudi nekaj turistov. Ko to vidiš, ne moreš verjeti, da je narava lahko tako kruta, da se lahko v tako kratkem času podre toliko mostov, da ni vode in elektrike in da padejo telekomunikacije," je za Radio Slovenija povedal župan Dravograda Anton Preksavec.

Vojska prispela v Črno

V petek je pri intervencijah na Koroškem pomagalo več kot 120 gasilcev iz Pomurja, del teh je ostal do danes, prihajajo pa tudi novi iz Pomurja, prav tako na Koroškem danes pričakujejo pomoč gasilcev z Dolenjske. Že v petek so na Koroškem v intervencijah pomagali pripadniki Slovenske vojske (SV) s tehnično opremo, ki so prespali v prevaljski občini in so danes na poti v Črno.



Facebook/Štefan Rebernik
Tako je bilo v petek v Črni na Koroškem.