PREVENTIVA PRED KURATIVO

Z rednimi pregledi prehitite bolezen

T.D.
1. 12. 2018, 13.11
Deli članek:

Naj ne bo prepozno za zdravljenje. Že misel na to je tako srhljiva, da se je lažje držati potrebnih rednih zdravniških pregledov in tiste, ki jih lahko, še pogosteje, opravite sami.

Dreamstime
Nepojasnjeno pridobivanje telesne teže lahko kaže na diabetes ali raka!

Če ste mlajši od 65 let, je odgovor negativen, sicer pa je celovit zdravniški pregled na eno do dve leti zelo priporočljiv. Na vsak pregled vedno vzemite s seboj zdravila na recept in tista iz proste prodaje, vitamine ter zeliščne pripravke, ki jih jemljete, da bo zdravnik lahko preveril, ali jih še vedno potrebujete in ali morda delujejo navzkrižno.

Vsakodnevni pregledi

TEŽA – nenadno pridobivanje telesne teže je lahko znak zadrževanja tekočine zaradi težav s srcem, nehoteno hujšanje pa je lahko znak tako zahrbtne bolezni, kot je rak. STOPALA – so še posebej pomembna, če ste sladkorni bolnik, sicer pa lahko tako preprečite težave z vraščenimi nohti ali žulji, ki jih je treba pravočasno oskrbeti. NOHTI – so okno v naše zdravje. Okužbe srčnih zaklopk lahko denimo povzročijo rdeče lise pod nohti, tudi bolezni jeter in ledvic lahko poškodujejo nohte, motnje delovanja ščitnice pa povzročijo krhke nohte. JEZIK – zdrgniti si ga je treba vsak dan, da zmanjšate slab zadah, obenem pa si ga morate tudi dobro ogledati. Tresoč se jezik naznanja težave s ščitnico ali nekatere nevrološke motnje, zelo rdeč jezik kaže na slabo prehranjenost, bel jezik pa na virozo. URIN – biti mora bister in svetlo rumen. Če je temen, ne pijete dovolj ali pa imate v urinu kri. BLATO – biti mora srednje rjavo in dovolj mehko, da se izloči brez dolgega napenjanja, seveda tudi tekoče blato ni normalno. Če je črno in katranasto ali spremeni obliko, se posvetujte z zdravnikom, ki bo svetoval tudi v primeru zaprtja ali kronične driske.

Enkrat letno k zdravniku

Vsako leto pregled in čiščenje zob, po 50. letu pregled blata, s čimer lahko preprečite raka danke in debelega črevesja, po 40. letu pojdite na presejalno mamografijo in klinični pregled dojk, po 50. letu naj partner opravi test prostatičnega specifičnega antigena (skrajšano pSA), s katerim lahko odkrijejo raka prostate, ko ga je še mogoče povsem pozdraviti.

Simptomi, ki jih nikoli ne smete zanemariti

Zmeden govor, šibkost ali ohromelost lahko kažejo na možgansko kap, vaginalna krvavitev po menopavzi je lahko znamenje raka maternice, nenadno hujšanje ali pridobivanje telesne teže lahko kaže na diabetes ali raka, bliskanje v očeh kaže na odstop mrežnice, bolečina v prsih, grlu, čeljusti, rami, roki ali trebuhu, ki je prej še nismo doživeli, pa je lahko srčni infarkt. Takoj morate na urgenco.