Kako se lotiti te teme?

Pogovorili se bova o prvi menstruaciji

P.R./Novice Svet24
7. 6. 2018, 21.30
Deli članek:

Vaša hčerka se iz najstnice spreminja v žensko in prav je, da spregovorite z njo o vsem, kar spada zraven. Zakaj bi se o menstruaciji izobraževala iz nepreverjenih virov s spleta ali od sošolk, če ji lahko s toplo besedo na pomoč priskočite vi.

Profimedia
Veliko deklet nekaj mesecev pred prvo menstruacijo opaža bel izcedek na spodnjicah.

Večina deklet se s prvo menstruacijo sreča okoli 12. leta, nekatere pa tudi že prej, zato s pogovorom o menarhi, kot strokovno imenujemo prvo menstruacijo, ni dobro predolgo odlašati. Morda bo za vašo odraščajočo deklico ta pogovor (sprva) nekoliko neprijeten in ga bo zato zavračala, vendar boste s prijaznostjo, potrpežljivostjo, razumevanjem in odkritostjo prišli daleč. Kako se torej lotiti te teme, predvsem pa, kako odgovoriti radovednemu dekletu na 1001 vprašanje?

Običajno se menstruacija pojavi v dveh do treh letih od začetka razvoja prsi.

KAKO ZAČETI?

Izkoristite trenutek, ko sta s hčerko sami, saj ji zagotovo ne bo prijetno govoriti o teh stvareh pred občinstvom, še posebej ne pred moškimi oziroma fanti. Morda lahko začnete pogovor med skupnim nakupovanjem ali pa svojo deklico povabite na tortico. Lahko si v knjižnici izposodite knjigo o menstruaciji oziroma o odraščanju in adolescenci ter hčer prosite, da bi si jo skupaj ogledali. Če bo pogovor stekel sam od sebe, odlično. Sicer pa hčerko najprej nevsiljivo vprašajte, koliko ve o puberteti. Po njenem odzivu boste videli, ali je pripravljena na pogovor ali ne. Če ne bo pripravljena sodelovati, nikar ne obupajte, temveč poskusite spet kdaj drugič. Sicer pa ji razložite tisto, česar še ne ve, oziroma ji odgovorite na vprašanja. Povejte ji, da se njeno telo med puberteto spreminja in da je del teh sprememb tudi menstruacija.

Profimedia
Tamponi so zanesljivejši od vložkov, pa tudi bolj diskretni. A če se bo vaša hčerka odločila uporabljati tampone, ji seveda povejte, da je uporaba vložkov še vedno bolj zdrava izbira.

Nikoli ne počnite tega!

Ne govorite o menstruaciji negativno, oziroma kot da je to nekaj sramotnega, celo tabuiziranega. Ne olepšujte resnice in ne zamahnite z roko ob kakšnem za vas morda nepomembnem vprašanju.

SPROŠČENO, PREDVSEM PA ODKRITO

Pogovor o menstruaciji zagotovo ni tema, ki bi jo lahko predelali zgolj v enkratnem pogovoru, zato si zanjo vzemite čas. Lahko jo razdelite na več sklopov; prvič govorite o menstruaciji na splošno in njenem namenu, drugič o osnovah osebne higiene med tistimi dnevi v mesecu, tretjič o vložkih in tamponih, hčerki lahko poveste tudi o svoji izkušnji s prvo menstruacijo. 

Pozabite na ptičke in čebelice, čas je za odkrit pogovor in resnična dejstva o puberteti in menstrualnem ciklu. Pri tem je zelo pomembno, da ste v pogovoru sproščeni, odkriti in pripravljeni na vsako vprašanje, ki vam ga lahko zastavi hči. Če namreč ne bo dobila odgovorov od svoje mame, bo te iskala pri prijateljicah (ki tudi same še iščejo odgovore) ali na spletu, ki pa, kot vemo, zna biti zavajajoč. Z odkritim pogovorom ne boste le potešili njene radovednosti in je poučili o pomembnih zadevah v mladostniškem obdobju, temveč lahko tudi preženete številne strahove, ki se porajajo v njeni glavi, ter pomembno vplivate na njen odnos do svojega telesa in sprememb, s katerimi se sooča v tem zanjo precej napornem obdobju. Ne nazadnje pa ji boste s tem pokazali oziroma dokazali, da se lahko zanese na vas, vam zaupa in vpraša karkoli, kar jo le zanima. To je tudi odlična popotnica za vajin odnos pozneje, ko se ji bodo porajala številna vprašanja o fantih, zvezah, spolnosti in drugih stvareh.

PRIPRAVLJENA

V torbi naj ima hčerka vedno spravljen higienski vložek, za vsak primer. Če jo bo menstruacija vendarle presenetila in bo vidna na hlačah, pa naj si okrog pasu zaveže pulover ali majico z dolgimi rokavi.

(ZANJO) NERODNA VPRAŠANJA

Ko je govor o prvi menstruaciji, lahko od odraščajočega dekleta pričakujete številna vprašanja. Vaši odgovori naj bodo sprva kratki in jedrnati, a predvsem jasni. Če pri hčeri opazite posebno zanimanje, pa se lahko še nekoliko bolj poglobite v posamezno vprašanje oziroma odgovor nanj. Pripravite se na vprašanja, kot so: zakaj imamo ženske menstruacijo, ali boli, kaj naj naredim, ko dobim prvo menstruacijo, in podobno.