Timijan

Odpravite neprijeten zadah in zacelite rane

Z.F. / Novice Svet24
3. 6. 2018, 13.30
Deli članek:

Timijan je te dni že pognal prve cvetove ter se razdišal po vrtu in okenskih policah. Nikar ne skoparite z njim, temveč ga čim pogosteje uporabljajte. Poznate vse njegove blagodejne učinke?

Profimedia
Timijan je odlična rešitev ob ustnih razjedah in slabem zadahu

Poznana trajnica, ki jo načeloma uporabljamo kot aromatično začimbo, hitro popestri okus jedi. Uporaben je pri pripravi juh, solat, mesa, praktično jedi vseh vrst. Ne pozabite tudi, da je odličen kot čaj ter primeren tako za zunanjo kot notranjo uporabo. Odpravil bo prebavne težave, pospešil celjenje ran in poskrbel za nego las.

DEZINFICIRA IN CELI

Timijan je lahko prva pomoč, kadar se v ustih pojavijo razjede in afte. Babice sicer dajejo prednost žajblju, a tudi timijanov čaj, če ga boste grgrali, bo hitro odpravil razjede in hkrati poskrbel dezinfekcijo. Timijanov čaj prav tako preprečuje okužbe ob urezninah in ranah ter skrajšuje čas celjenja. Koristi denimo pri vnetju oči, s čajem namreč hitro pozdravimo bakterijska vnetja.

Dreamstime
Pripravki iz timijana, čaji in tinkture, so še posebej uporabni ob težavah z dihali. Blažijo simptome okužb in omogočajo lažje dihanje

PREPREČUJE PREZGODNJE STARANJE

Veste, zakaj je timijan odličen svež v solatah? Ker takrat zaužijemo največ koristnih snovi, ki jih vsebujejo drobni listi, in ni jih malo. Timijan vsebuje pester nabor antioksidantov, znanih po tem, da preprečujejo staranje celic. Flavonoidi pa blažijo različna kronična obolenja. Zato pri kuhi s timijanom nikar ne skoparite. Koristen je tudi v trenutkih, ko nam določena hrana v želodcu »obleži«. Timijan namreč pospešuje prebavo ter preprečuje napihnjenost in utrujenost po obilnejših obrokih.  

Dreamstime
Nikar ga ne pozabite dodati k hrani. Zmanjšal bo tudi potrebo po soli.

NARAVNA USTNA VODA

Če smo omenili, da je odličen pri zdravljenju ustnih razjed in aft, pa ne smemo pozabiti, da timijan prav tako pomaga pri težavah z neprijetnim zadahom. Rešitev obstaja tudi v kroničnih primerih, ob tako imenovani halitozi. Svetujemo vam, da v teh primerih namesto klasične ustne vode uporabljate prav timijanov čaj, ki se je izkazal za zelo koristen ukrep.