Pozor

Zdravila in sonce – sovražniki za kožo

sn
12. 6. 2016, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včasih koža na soncu kljub previdnosti in uporabi zaščitnih krem vseeno pordeči in pojavijo se opekline. Razlog za to se lahko skriva v medsebojni reakciji sončnih žarkov in zdravil.

Dreamstime
Nekatera zdravila pod vplivom sončnih žarkov spremenijo svojo kemično strukturo.

Če jemljete zdravila in se nameravate sončiti, se prej posvetujte z zdravnikom. Nekatera zdravila namreč pod vplivom sončnih žarkov spremenijo svojo kemično strukturo, kar na koži izzove vnetja alergijske ali toksične narave.

Alergijska reakcija

Zdravilo, spremenjeno zaradi delovanja sončnih žarkov, izzove na koži alergijsko reakcijo (fotoalergijo). Vendar pa se to zgodi samo pri določenih osebah, katerih organizem ne prenese zaradi sonca spremenjene kemične strukture zdravila.

Reakcija je toliko močnejša, kolikor večja je količina zaužitega zdravila.

Znaki

Deli kože, ki je izpostavljena sončnim žarkom, pordečijo in pojavijo se srbeči mehurčki.

Toksična reakcija

Včasih pa zdravila v stiku s sončnimi žarki lahko postanejo toksična in poškodujejo celice na koži. V nasprotju s tistimi zdravili, ki povzročajo fotoalergijo, ki škoduje le določenim osebam, so fototoksična zdravila škodljiva za vse. Fototoksičnost je stranski učinek zdravila, ki je običajno naveden tudi v priloženem navodilu za uporabo. Ta stranski učinek izgine približno sedem dni po prenehanju uživanja zdravila.

Znaki

Koža pordeči, pojavijo se otekline, pekoč občutek in srbenje, podobno kakor takrat, ko nas opeče sonce. Reakcija je toliko močnejša, kolikor večja je količina zaužitega zdravila.

Sredstva, ki povzročajo lise

Obstajajo nekatera zdravila, ki v kombinaciji s sončnimi žarki lahko povzročijo nastanek temnih lis na koži, ki včasih ostanejo za vedno. Med temi zdravili velja omeniti kontracepcijske tabletke in minociklin (antibiotik proti aknam). Organizem takšna zdravila predela v petih do sedmih dneh.