Prvič potrjeno

Virus zika v Sloveniji: kdaj na testiranje?

T.L.
9. 6. 2016, 13.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V 80 odstotkih se znaki okužbe z virusom zika sploh ne kažejo. NIJZ testiranja po vrnitvi iz okuženih območij vseeno ne priporoča.

Laboratorij
Laboratorij

Tudi v Sloveniji imamo prvi potrjeni primer okužbe z virusom zika, potrdili pa so ga v zadnjem mesecu. Vendar pa javnosti informacije niso posredovale pristojne zdravstvene institucije, ki jih je v Sloveniji kar nekaj, ampak je vest najprej pricurljala v medije, čemur je šele sledil odziv pristojnih institucij.

In še ta odziv je bil, milo rečeno, nenavaden. Kljub temu, da je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) potrdil navedbe medijev, da je primer okužbe potrjen, pa je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celec dejala, da temu ni tako. Kasneje so sicer na ministrstvu trdili, da se je izjava ministrice nanašala na športnika, o katerem so poročali mediji, in sicer da je bil njegov izvid negativen.

Ni tveganja za javno zdravje

Sicer pa se je na temo okužb z virusom zika zgodila tudi tiskovna konferenca, na kateri so potrdili, da so doslej v povezavi z morebitno okuženostjo opravili 35 testov, okužba pa je bila potrjena le v enem primeru.

Maja Sočan z NIJZ je povedala, da so okuženi osebi dali navodila, kako naj se obnaša. Treba je namreč preprečiti vbod komarja, če gre za moškega, dobi navodila glede varnih spolnih odnosov, okužena oseba prav tako ni primeren darovalec krvi, tkiv in organov. Spola, starosti ne želijo in ne bodo objavljali, še pravi Sočanova. Sodelujoči so še poudarili, da primer okužbe ne predstavlja nobenega tveganja za javno zdravje.

Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana je dejal, da zdravljenje bolezni ni problematično, se pa v primerih okužb najbolj bojijo prenosa bolezni.

Znakov okužbe večinoma ni

V 80 odstotkih se znaki okužbe sploh ne kažejo, le 20 odstotkov okuženih ljudi zboli. "To pomeni, da imamo nesrečo, da nas piči komar, da imamo nesrečo, da je ta komar okužen z virusom zika, in da imamo nesrečo, da nas ta komar okuži," je dejal. Inkubacijska doba pa se giblje med dvema in 14 dnevi, je še dejal Strle. Dejal je še, da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bo pri nas virus pojavil, bo pa tega po njegovih besedah tudi vse več. 

Kljub temu, da se znaki bolezni ne kažejo v največji večini primerov, pa NIJZ po vrniti iz ogroženih krajev (tak primer bodo poletne olimpijske igre v Braziliji) ne priporoča testiranja. Priporoča ga le v izjemnih primerih: ob pojavu znakov, ki lahko obsegajo vročico, bolečine v sklepih, makulopapuloznm izpuščaj ali vnetje oči, možne so bolečine v mišicah, glavobol, retroorbitalna bolečina in bruhanje.

Testiranje plača zavarovalnica

Stroške opravljanja testa sicer krije zdravstvena zavarovalnica.

Testiranje je zato priporočljivo predvsem za ženske v rodni dobi in vse tiste, ki načrtujejo nosečnost. Virus se prenaša tudi s spolnimi odnosi, vendar ne z ženske na moškega. Primeri prenosa virusa z moškega na moškega so bili zabeleženi, prav tako z moškega na žensko.

Dosledna uporaba kondoma

Vsem moškim, ne le okuženim ali obolelim, po povratku z območij, kjer je prisoten virus zika, z namenom zaščite noseče partnerice in razvijajočega ploda priporočajo, da dosledno uporabljajo kondom do konca nosečnosti. Je pa bilo v Evropi doslej zelo malo primerov spolnega prenosa okužbe, je povedala Sočarjeva.

Diagnostiko okužbe z virusom zika  opravlja v Sloveniji Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani.

Vsem, ki bodo potovali na območja, kjer je okužba možna, pa naj strogo upoštevajo navodila, odganjalci komarjev, nošenje oblačil, ki pokrivajo kožo in mreže na oknih sicer pomagajo, vendar, kot je dejala Tatjana Avšič Zupan z inštituta, v življenju ni nič 100-odstotno.  Nosečnicam in ženskam  v rodni dobi svetujejo, naj se izogibajo potovanju na okužena območja. Za nosečnice je okužba, ki je sicer nenevarna, zelo nevarna, saj se okuženim nosečnicam rojevajo otroci s hudimi okvaram, bolezen pa je povezana tudi s spontanimi splavi.