Zdravje

Nosečnicam odsvetujejo potovanja

STA
9. 3. 2016, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v torek svetovala nosečnicam, naj ne potujejo na območja, kjer bi se lahko okužile z virusom zika, poročajo tuje tiskovne agencije.

Arhiv Svet24
S pomočjo materine maternice je rodila zdravega dečka.

Organizacija se je za ukrep odločila, ker je vse več dokazov o povezavi med ziko in rojstvom otrok z možganskimi okvarami.

WHO je nosečnicam prej svetoval le, naj se na primerne načine zaščitijo pred piki komarjev vrste Aedes, ki so glavni prenašalci virusa zika.

Vodja organizacije Margaret Chan je dejala, da povezava med okužbo z virusom zika in rojstvom otrok z mikrocefalijo še ni dokončno potrjena. A, kot je poudarila, za odsvetovanje potovanja nosečnicam "ni treba čakati na dokončno potrditev".

Dodala je, da je mikrocefalija, za katero je značilna neobičajno majhna glava pri novorojenčkih, le ena od težav, povezana z okužbo z ziko med nosečnostjo. "Med hude posledice sodijo smrt zarodka, nezadosten dotok krvi v posteljico, zaostajanje zarodka v rasti ter okvare osrednjega živčnega sistema," je pojasnila.

Kljub novim smernicam za nosečnice pa splošna prepoved potovanja ali trgovanja z območji z ziko po mnenju WHO ni smiselna.

Chanova je še kot zaskrbljujoča opisala najnovejša dognanja, da je vse več dokazov med okužbo z ziko in nevarno nevrološko motnjo, Guillain-Barrejevim sindromom. Porast te bolezni, domnevno zaradi zike, so zabeležili v devetih državah.