Zdravje

Kaj vse se skriva v ribjih palčkah?

Lara Jelen
7. 3. 2016, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so te dni analizirali ribe. No, natančneje ribje palčke, za katere pravijo, da jih še zdaleč ne smemo enačiti s svežimi ribami. Zamrznjene ribje palčke namreč večinoma vsebujejo zgolj 65 % ribjega mesa (nekatere še manj) in imajo v primerjavi s svežimi ribami precej manj beljakovin in več maščob.

Profimedia
Ribje palčke

Ribja palčka ni riba, opozarjajo na ZPS, kjer ugotavljajo, da Slovenci zaužijemo premalo rib, saj z osmimi kilogrami zaužitih rib na leto (toliko jih povprečno zaužije vsak Slovenec) krepko zaostajamo za evropskim povprečjem in priporočili. Povprečen Evropejec poje kar 2,5-krat več rib na leto.

MOTEČA KOST

Razlog, da Slovenci raje posežemo po ribjih palčkah kot po svežih ribah, se med drugim skriva v tem, da slednje ne vsebujejo kosti, ki so za marsikoga precej moteče. »Ribje palčke ne vsebujejo kosti, poleg tega so zaradi dodane 'panade' mikavnejše in energijsko bogatejše. Kupujejo jih tudi tisti, ki sicer niso ljubitelji rib. Navadno so všeč tudi otrokom. Zamrznjene ribje palčke se torej zdijo dobra alternativa svežim ribam. Pa so res? Nikakor ne. Ribje palčke pogosto vsebujejo le 65 odstotkov rib (lahko tudi manj), v primerjavi z ribami vsebujejo manj beljakovin in več maščobe ter imajo v večini primerov neugodno razmerje med vsebnostjo maščobnih kislin omega 6 in omega 3,« opozarjajo na ZPS.

Panada je običajno narejena iz pšenične moke, škroba, soli, kvasa in začimb.

Vsebnost rib v ribjih palčkah smo preverili tudi sam

Obiskali smo trgovine Lidl, Hofer, Spar, Mercator in Tuš in ugotovili, da imajo vse ribje palčke, ki smo jih uspeli zaslediti v njihovih trgovinah, po 65 odstotkov ribjega mesa. Pri vseh gre za meso bele ribe, najpogosteje vsebujejo aljaškega polaka (ki ravno tako sodi v skupino belih rib). Po sestavinah so si vse zamrznjene ribje palčke po omenjenih trgovinah precej podobne. Kar pomeni, da se tako rekoč v vseh nahaja približno 35 odstotkov tako imenovane panade, maščobe oziroma olja, v katerem so bile palčke prej toplotno obdelane, in vode. »Panada je običajno narejena iz pšenične moke, škroba (krompirjevega), soli, kvasa in začimb (na primer poper, paprika, kurkuma). Proizvajalci pri predhodni toplotni obdelavi ribjih palčk običajno uporabljajo sončnično, repično in rastlinsko olje,« pojasnjujejo na ZPS, kjer so pri testiranih vzorcih določili količino beljakovin in maščobe. Ugotovili so, da imajo vsi vzorci razmeroma malo beljakovin in veliko maščobe, če jih primerjamo z ribami. »Glede na to, da ribje palčke svojim otrokom pogosto ponujamo kot 'ribe', je dobro vedeti, da je med ribo in ribjo palčko kar nekaj razlik,« opozarja dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodaja: »Glede vsebnosti soli bi večini zasvetila oranžna luč.«

sta
Pajk Žontarjeva opozarja, da med ribo in ribjo palčko obstaja kar nekaj razlik.

Samo na videz ugodna cena?

Na ZPS so nam še povedali, da cena pri teh izdelkih ni merilo kakovosti. »Čeprav se na prvi pogled zdi, da je cena ribjih palčk več kot ugodna, ne gre pozabiti, da je rib v tovrstnem izdelku le okoli 65 odstotkov, drugo pa potrošniki plačamo za dodane drobtine, različne vrste škroba, olje, začimbe, sol in ne nazadnje za dodano vodo. V tej luči postanejo cene marsikaterih svežih rib ugodnejše.« V kolikor se boste kljub temu odločili za nakup zamrznjenih ribjih palčk in vas zanima njihova cena po različnih trgovinah, vam lahko zaupamo naslednje ... V Lidlu jih je na voljo več vrst, za 450-gramske ribje palčke boste tam odšteli 1,79 evra, za 250-gramske ribje polpete pa 1,19 evra. V ponudbi imajo še hrustljave ribje žepke z različnimi nadevi (špinačo, paradižnikom in podobno), ki stanejo 1,49 evra. V Hoferju je izbira ribjih palčk podobna kot v Lidlu, navadne panirane ribje palčke, pakirane po 450 g, tam prav tako stanejo 1,79 evra. V Sparu najdemo ribje palčke znamke S-budget, ki stanejo 1,89 evra, palčke znamke Spar pa 2,39 evra. Tako ene kot druge so pakirane po 450 g. V Mercatorju smo zasledili ribje palčke Mizica, pogrni se (250 g) po ceni 1,19 evra, med paniranimi in zamrznjenimi ribami pa imajo med drugim v ponudbi tudi panirani file osliča (Ledo, 400 g) po 3,59 evra (trenutno v akciji po 2,69 evra) in panirane lignje (Ledo, 300 g) po redni ceni 2,29 evra (trenutno v akciji po 1,72 evra). V trgovinah Tuš boste medtem za panirane palčke znamke Tuš (250 g) odšteli 1,59 evra.