Zdravje

Vzrokov za boleč spolni odnos je več

T.P.
2. 11. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Tako z drugimi besedami označujejo meno, saj se ženskam razpoloženje hitro menja, telo se spreminja, posledice pa vplivajo tudi na spolno življenje. Pogosto so težave psihične narave.

Ženske v meni nemalokrat doživljajo spolni odnos kot boleč. Vzrokov je več, redko pa so v ozadju resni zdravstveni zapleti. Glavni razlog za bolečino med spolnim odnosom je znižana raven hormonov. Pri mladi ženski hormoni poskrbijo za navlaženost nožnice, pri zrelih ženskah pa je hormonov manj, zato te naloge kljub vzburjenju ne opravijo. Prav zaradi suhe nožnice se med občevanjem pojavi pekoča bolečina. Te neprijetnosti se rešimo sila preprosto, saj so današnji ženski na voljo vlažilci, kreme in podobni preparati, ki so v lekarnah ali drogerijah dosegljivi brez recepta. Če pa ne pomagajo, vam bo ginekolog predpisal ustrezen preparat na estrogenski osnovi.

Je z menopavzo konec spolnega življenja? Nikakor. Četudi so lahko spolni odnosi v meni boleči, so težave rešljive.

Zaradi sprememb v telesu lahko običajno sredstvo za intimno nego nenadoma postane neustrezno, saj izsušuje. Prav tako lahko na vlažnost nožnice vplivajo zdravila. Mednje sodijo preparati za lajšanje dihanja pri prehladu ali sredstva za lajšanje težav pri alergijah. Tudi antidepresivi imajo podoben učinek. Ženskam, ki jemljejo tovrstna zdravila, mora ginekolog vzeti bris in laboratorijsko ugotoviti stanje bakterij ali glivic, težavo pa bo odpravil antibiotik ali ustrezno sredstvo proti glivicam.

Če so izločene vse doslej opisane možnosti, bolečina pa je med spolnim odnosom še vedno prisotna, je potreben pregled maternice oziroma rodil. Bolečino lahko povzročajo tudi miomi. Ti so večinoma nenevarni in so pogost pojav. V meni pa lahko še zrastejo ali celo zakrnijo in začnejo pritiskati na mehur. To seveda povzroča bolečino, še posebej med spolnim odnosom. Ko mena preide, se miomi pogosto sami od sebe zmanjšajo in celo izginejo, vendar bo ženska, ki na neboleč spolni odnos ne želi čakati tako dolgo, pomoč poiskala pri zdravniku.

Kot je znano, v menopavzi telo proizvaja manj ženskega hormona estrogena, zato nekateri verjamejo, da to vpliva na zmanjševanje libida. 

Naslednji v nizu razlogov za bolečine med spolnim odnosom je znižana lega maternice. Tkivo, ki maternico drži na njenem mestu, sčasoma popusti in oslabi. Maternica se zaradi tega zniža. To je mogoče s pravočasno in ustrezno telovadbo preprečiti ter deloma tudi popraviti, v težjih primerih je potreben operativni poseg.

Kakovostno spolno življenje lahko zmoti tudi tako imenovana endometrioza – pojav, ko tkivo, ki tvori notranjo plast maternice, raste tudi zunaj maternične votline. Ustrezen zdravniški pregled natančno pokaže otoke materničnega tkiva, ki jih je treba odstraniti.

Zelo redek pa je Sjörgenov sindrom, ki je povezan z revmatizmom in jetrnimi boleznimi. Posledica je izsušena sluznica, posebej v ustih in očeh, seveda pa tudi v nožnici. Z redno uporabo vlažilnih gelov se stanje lahko izboljša.

Kot je znano, v menopavzi telo proizvaja manj ženskega hormona estrogena, zato nekateri verjamejo, da to vpliva na zmanjševanje libida. Vendar pa so raziskave pokazale, da je glavni dejavnik pri zmanjševanju libida oziroma spolne sle ženskin odnos do spolnosti in njeno zdravstveno stanje. Če ste torej izključili vse zgoraj neštete medicinske razloge za boleče spolne odnose, je težava morda psihološke narave. Raziskovalci so namreč prišli do zanimivega zaključka, in sicer so le ženske, ki so pričakovale, da bo menopavza vplivala na pomanjkanje želje do seksa, nato tudi dejansko občutile nekoliko manjšo spolno slo. Sicer pa ni razloga, da ne bi ženske tudi v zrelih letih pogosto in v polnosti uživale v spolnosti.