Zdravje

Stres in napetost nikakor ne spadata v posteljo

T.P.
1. 11. 2014, 16.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Kot je znano, v menopavzi telo proizvaja manj ženskega hormona estrogena, zato nekateri verjamejo, da to vpliva na zmanjševanje libida. Vendar pa so raziskave pokazale, da je glavni dejavnik pri zmanjševanju libida oziroma spolne sle ženskin odnos do spolnosti in njeno zdravstveno stanje.

Če ste torej izključili vse medicinske razloge za boleče spolne odnose, je težava morda psihološke narave. Raziskovalci so namreč prišli do zanimivega zaključka, in sicer so le ženske, ki so pričakovale, da bo menopavza vplivala na pomanjkanje želje do seksa, nato dejansko tudi občutile nekoliko manjšo spolno slo. Sicer pa ni razloga, da ne bi ženske tudi v zrelih letih pogosto in v polnosti uživale v spolnosti.

Brez sproščenosti ni dobre spolnosti, kar ne velja samo za ženske v meni. 

Naše vsakodnevno življenje je polno stresa, zaradi česar se sčasoma sploh ne znamo več sprostiti. Notranja napetost izrazito slabo vpliva na spolnost. Sprostimo se lahko različno: z avtogenim treningom, meditacijo, treningom mišične sprostitve. Brez sproščenosti ni dobre spolnosti, kar ne velja samo za ženske v meni. Parom, ki si v zrelih letih želijo zadovoljno spolno življenje, lahko pri težavah pomaga tudi izkušen psihoterapevt (na primer v Ambulanti za spolno zdravje Psihiatrične klinike Ljubljana).