Zdravje

Presadili so mu celoten obraz

M.J.
24. 5. 2013, 09.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Da bi mu lahko rešili življenje, so morali zdravniki nujno moškemu transplantirati celoten obrazu, ki je bil poškodovan v hudi nesreči. Operacija je traja 27 ur.

Youtube

Poljski zdravniki so 33-letnemu moškemu transplantirali celoten obraz in sicer v operaciji, ki je traja 27 ur. Njegov obraz je bil hudo poškodovan v nesreči s strojem za rezanje kamenja, grozila pa mu je smrtna nevarnost zaradi infekcij. Zato so morali zdravniki hitro ukrepati.

Moški, identificiran kot Grzegorz je dobil nov obraz že po treh tednih od nesreče, medtem ko drugi nanj čakajo tudi po več let. V nesreči mu je zdrobilo čeljust, zdravstveno stanje pa se mu je toliko poslabšalo, da so zdravniki dejali, da morajo hitro ukrepati, če želijo rešiti njegovo življenje. ''Običajno ljudje čakajo na obraz od enega do sedem let. Iz očitnih razlogov pa smo morali v tem primeru delovati veliko hitreje, da smo človeku rešili življenje,'' je dejal zdravnik Adam Maciejewski, ki je vodil skupino kirurgov, ki je nesrečnika operirala. V operaciji so mu rekonstruirali obraz, čeljust, ustnice in očesne udrtine, vključevala pa je tudi transplantacijo kosti. Čeprav je Grzegorz še vedno v nevarnosti, zdravniki pričakujejo, da so bo popolnoma opomogel.