Zanimivosti

Nova povezava z novimi vlaki SŽ: Opčine (Villa Opicina/Trst)–Sežana–Divača–Pivka–Ilirska Bistrica–Šapjane–Opatija-Matulji–Reka

Oglasno sporočilo
24. 4. 2024, 15.43
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 16.03
Deli članek:

Slovenske železnice (SŽ) so od 24. aprila naprej za potnike vzpostavile dodatno direktno povezavo (en par vlakov) na progi Opčine (Villa Opicina/Trst)–Sežana–Divača–Pivka–Ilirska Bistrica–Šapjane–Opatija-Matulji–Reka. S tem so prvič v zgodovini novi sodobni vlaki SŽ, proizvajalca Stadler, zapeljali na Hrvaško in s tem pomembno izboljšali ponudbo za potnike.

Nova povezava je del evropskega projekta Sustance Interreg Srednja Evropa

SŽ-Potniški promet vodi vzpostavitev nove čezmejne železniške povezave, ki poteka v sodelovanju s HŽ Putnički prijevoz (HŽPP) in italijanskim projektnim partnerjem Central European Initiative (CEI) v sklopu evropskega projekta SUSTANCE Interreg Srednja Evropa. Cilj projekta je izboljšanje povezljivosti obeh regij in preveritev možnosti uporabe javnega prevoza za turistične namene na tej relaciji. Nova direktna vlakovna povezava na relaciji Opčine–Reka in nazaj bo na voljo vsak dan od 24. aprila do 30. septembra 2024. Vlak odpelje iz Opčin v jutranjih urah, ob 7.50, in se vrača z Reke v večernih urah, ob 18.25.

Slovenske železnice so 24. aprila pred prvo vožnjo vlaka v Opčinah organizirale simboličen prerez otvoritvenega traku. Ob tem so goste in potnike nagovorili generalni sekretar CEI Roberto Antonione, vodja Sektorja za železnice in žičnice z Ministrstva za infrastrukturo mag. Vlasta Kampoš Jerenec, regionalna ministrica za infrastrukturo in prostor Furlanije Julijske krajine Cristina Amirante, direktorica SŽ-Potniški promet mag. Darja Kocjan in vodja prodaje HŽPP Andrea Glavaš.

Vsak dan 16 povezav med Slovenijo in Hrvaško ter širitev ponudb z novimi vlaki SŽ

Kot je na dogodku povedala direktorica SŽ-Potniški promet mag. Darja Kocjan, sta »Hrvaška in Slovenija sedaj povezani vsak dan z osmimi pari vlakov, to je s šestnajstimi povezavami. Med Ljubljano in Zagrebom vozijo vsak dan trije pari vlakov. Tu vidim še možnosti za širitev ponudb Slovenskih železnic z novimi sodobnimi garniturami Stadler in upam na sodelovanje s HŽPP. Med Ljubljano in Reko sta vsak dan na voljo dva para vlakov. Med Ljubljano in Puljem (Pulo) vozi vsak dan en par vlakov in en dodaten par med sezono. Od danes naprej pa vozi en par vlakov med sezono še med Opčinami in Reko, s povezavo tudi iz oz. v smeri Ljubljane.«

Direktorica SŽ-Potniški promet Mag. Darja Kocjan.

Trajnostni prevoz in oživitev turizma ob progi

Proga Opčine–Reka je tudi turistično zelo bogata in več vlakovnih povezav pomeni tudi še več možnosti za razvoj trajnostnega turizma. Utrip turizma ob progi smo doživeli tudi na prvi vožnji z vlakom. Na poti z vlakom so nas najprej presenetili predstavniki turizma Divača z zanimivo igrano predstavo Brkonja Čeljustnika in deklice Darke iz zgodbe Brkonja Čeljustnik, literata rojaka teh krajev dr. Bogomirja Magajne. Da je to področje tudi bogato s kulinariko so na vlaku dokazale kmečke ženske Kulturnega društva Pepca Čehovin Tatjana, ki so predstavile tudi slovensko narodno nošo, ob tem pa je zadonela tudi harmonika harmonikaša iz teh krajev Roka Gombača. Posebno presenečenje na vlaku je bil tudi v domači in tuji operni sceni uveljavljen operni baritonist Jure Počkaj, ki prav tako prihaja iz teh krajev. Jure je ob novi povezavi izrazil izjemno veselje, saj je pred kratkim postal član reške Opere in bo tako lahko redni uporabnik nove vlakovne povezave.

Ko je vlak prispel do Ilirske Bistrice, pa je sledilo še drugo presenečenje, tokrat turizma Ilirska Bistrica. Pridružili so se nam mladi harmonikaši orkestra Nika Polesa, čebelarji, in spet smo lahko okušali lokalno kulinariko. Potnike so presenetili z medeno potico. Na vlaku smo lahko tudi napisali razglednico in jo poslali na želen naslov.

Potniki vseh treh držav (Italije, Slovenije in Hrvaške), in seveda širše, smo tako z novo povezavo dobili priložnost za raziskovanje turizma ob progi, ki ponuja ogromno naravnih in drugih znamenitosti, tako Divača, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Opatija in Reka kot tudi Opčine, ki so povezane s Trstom z avtobusno povezavo.

S tem se za potnike izboljšuje ponudba varnih, sodobnih in okolju prijaznih prevozov z vlaki. Pri prevozu potnikov namreč SŽ porabijo povprečno skoraj petkrat manj energije na potnika, kot je porabljene v povprečju v cestnem avtomobilskem prometu.

Poseben sprejem prvega vlaka na Reki

Na Reki so vlak navdušeno sprejeli in počastili dogodek s številnimi govorci. Zbrane so pozdravili z nagovori in poudarili pomen trajnostnih povezav z vlaki predstavnik Interreg CE programa Winfried Ritt, državni sekretar na hrvaškem Ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo Alen Gospočić, vodja Sektorja za železnice in žičnice z Ministrstva za infrastrukturo mag. Vlasta Kampoš Jerenec, župan Reke Marko Filipović, župan Trsta Roberto Di Piazza, župan Ilirske Bistrice dr. Gregor Kovačič, predstavnik avtonomne dežele Furlanije Julijske krajine (I) Enzo Volponi, predsednik uprave HŽPP Željko Ukić, direktorica SŽ-Potniški promet mag. Darja Kocjan in generalni sekretar CEI Roberto Antonione.

Župan Ilirske Bistrice dr. Gregor Kovačič.

Predsednik uprave HŽPP Željko Ukić.

Mag. Vlasta Kampoš Jerenec je poudarila pomen novih povezav in prenesla sporočilo Ministrstva za infrastrukturo Republike Slovenija, ki vseskozi podpira aktivnosti, ki vodijo v povečanje mednarodne povezanosti Slovenije s sosednjimi državami. Vlak, ki bo povezal Opčine z Divačo in Reko, ponuja potnikom novo vlakovno čezmejno povezavo, poleg tega pa povezuje obmorska mesta z notranjostjo. S tem se ponujajo nove ekonomske priložnosti in možnost, da turisti v poletnih časih izberejo nove, okolju prijazne oblike potovanja. Vlak je marsikdaj pomenil možnost za nov razvoj ekonomskih storitev. Ministrstvo za infrastrukturo pričakuje, da se bo v tem obdobju razvila dopolnilna ponudba, kar bo privabilo dovolj potnikov, ob tem pa bi se lahko pokazala tudi potreba po trajnejših povezavah teh mest.«

Vodja Sektorja za železnice in žičnice Ministrstva za infrastrukturo mag. Vlasta Kampoš Jerenec.

Širjenje mednarodnih povezav z novimi vlaki SŽ

Direktorica SŽ-Potniški promet mag. Darja Kocjan je poudarila, da je »vzpostavljanje in ohranjanje povezav v mednarodnem potniškem prometu zelo pomembno. Poleg obstoječih 52-tih novih sodobnih garnitur pričakujemo v potniškem prometu SŽ naslednje leto že prve od dodatno naročenih 20 garnitur. Za mednarodni promet pa v letu 2026 še 20 novih sodobnih vagonov in 4 električne lokomotive, kar bo še dodatno izboljšalo ponudbo in potniško izkušnjo v mednarodnem prometu.«

Novi vlaki SŽ proizvajalca Stadler so zelo prostorni. Vsa vrata so opremljena z izvlečnimi stopnicami, kar omogoča preprostejši vstop in izstop tudi za gibalno ovirane osebe. Na voljo je več prostora za prevoz koles, prostorni toaletni prostori, prilagojeni tudi za invalide in mlade starše – s previjalno mizo, avtomatsko klimo in velikimi panoramskimi okni. Vlaki imajo sodoben informacijski sistem, vtičnice za polnjenje elektronskih naprav, opremljenost s signalom Wi-Fi in s tem dostop do internetnih vsebin.

Več informacij in vozni red nove povezave:

Direktno Opčine (I) – Divača – Reka (HR) (SUSTANCE) – Slovenske železnice (sz.si)