Skok s15-metrske pečine

Video: Še nikoli videni prizori obnašanja cesarskih pingvinov

D.K.
24. 4. 2024, 13.46
Posodobljeno: 24. 4. 2024, 13.57
Deli članek:

Mladiči cesarskega pingvina se v velikem številu zbirajo pred pečino in skačejo 15-metrov v globino. Naravni spektakel na Antarktiki je zdaj prvič, po dveh mesecih opazovanja teh živali, posnel nagrajeni snemalec National Geographica Bertie Gregory..

Posnetek zaslona
Mladiči cesarskih pingvinov v ocean skočili s 15-metrske ledene gore

Na stotine cesarskih pingvinov se zbere na pečini v zalivu Atka na Antarktiki. Hiter pogled v globoko, hladno vodo in nato skok z ogromne 15-metrske pečine. Na prvi pogled se zdi drzen podvig, vendar je vsem uspelo. Na koncu so zaplavali. 

V posnetku vidimo, kako se pingvini previdno približujejo breznu. Zdi se, da nihče noče biti prvi. Ko najpogumnejši izmed njih nenadoma skoči in varno pristane v vodi in zaplava, mu sledijo še drugi mladiči.

"Skočili so in v vodi pod njimi so plavali veliki kosi ledu, videti je bilo, kot da bi padli na kose betona," je dejal Gregory, ki je prvič ujel takšno obnašanje pingvinov, in dodal: "Toda na moje presenečenje niso samo preživeli, ampak so zaplavali. To je bilo njihovo prvo plavanje doslej, prvo plavanje v njihovem življenju." 

Skok v Arktični ocean ni samomorilska misija, ampak boj za preživetje

Raziskovalci se še niso dokopali do popolne razlage za skok pingvina. Domnevajo pa, da živali poskušajo slediti svojim staršem. V morju iščejo hrano. Če mladiče pingvinov pustijo same, vedo, da morajo sami poskrbeti za lastno preživetje. 

"Ko pridejo do pečine, vedo: 'V redu, to je ocean, nekako moram priti tja,'" pa pojasnjuje Michelle LaRue, okoljska biologinja na Univerzi Canterbury v Christchurchu. "Videti je nevarno, vendar je to treba storiti."

Cesarski pingvin (znanstveno ime Aptenodytes forsteri) je največji pingvin. Živi na antarktičnih obalah. Samci in samice so podobni po obsegu in višini in dosežejo do 122 cm višine ter težo med 22 in 45 kg. Po zgornji strani je modro siv, spodaj bel, s črnim podvratjem ter z bleščeče se rumenima podušesnima lisama. Ima črno glavo in zatilje, temno rjave oči, dolg in šilast ter črn kljun z rdečo spodnjo čeljustjo.