ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Fontana v Krškem: edina s kar tremi vrstami pic

Zoran Triglav
22. 4. 2024, 11.38
Posodobljeno: 23. 4. 2024, 11.48
Deli članek:

Obiskali smo največjo in najbolj priljubljeno picerijo v Krškem, kjer pečejo kar tri vrste pic in jih strežejo na vrtu s štirikratno fontano.

Zoran Triglav
Fontanina napolitana

Po nasvetu in izboru naše posavske sekcije smo se oni dan ustavili v Krškem. Pa ne v elektrarni, ampak v starem mestnem jedru ob reki Savi, kjer od leta 1996 pod vodstvom Tomaža Pohleta deluje picerija Fontana. Sprva je bila to majhna picerija s 24 sedeži, danes pa jih ima v notranjosti 90 in prav toliko še na prijetni terasi ob stari mestni fontani s štirimi cevmi, iz katerih neprestano teče izvirska pitna voda. In prav po tej fontani je picerija dobila svoje ime. Kako velika picerija je to, govori podatek o 35 zaposlenih!

Zoran Triglav
Napolitana od blizu

Posebnost fontane je, da ponuja kar tri sorte pic. Prav to je zbudilo našo pozornost. Kot pravi Pohle: »Stara slovenska klasika se že vedno drži, prodamo je kar 70 odstotkov, preostalih 30 odstotkov pa napolitanskih in romanskih skupaj, a ta odstotek se počasi povečuje. Kar se tega tiče, še vedno zaostajamo za Ljubljano oziroma Zagrebom, kjer so zdaj v trendu napolitanske, ampak kljub temu menim, da pri nas stara klasika ne bo umrla.« Poleg pic je Fontana poznana po burgerjih in svoji veliki specialiteti – vedno svežih školjkah, gratiniranih v krušni peči!

Zoran Triglav
Mojster Rok Kotnik med pripravo panuozza

Ker imajo tri različne vrste pic, imajo v fontani tudi različne tipe peči in različne vrste testa. Za klasiko je testo pripravljeno s kvasom in pred peko počiva dva dni. Za preostale pice uporabljajo poleg majhne količine kvasa še droži, testo pa prav tako zori dva dni, šele nato naredijo hlebčke. Napolitanske in romanske peči se pečejo v peči na kombinacijo plina in drv, v električni pa se pečejo le pice za dostavo – stara slovenska klasika. »Naši stalni gostje, ki so že od začetka navajeni tega starega tipa pic, vse pogosteje pokušajo nekoliko lažje napolitane in romane ter pogosto pri tem tudi ostanejo,« poudarja Pohle in dodaja: »Tisti, ki se pridejo zelo najest, pa izberejo staro klasiko, ki je nekoliko bolj nasitno obložena.« In hišna pica? Seveda se imenuje fontana, obložena pa je po najboljši zanesljivi stari maniri za najbolj lačne – vse od leta 1996 enako: omaka, sir, šunka, gobice, hrenovke, jajce. »Je izjemno priljubljena in se trudimo, da je kljub močni obloženosti cenovno ugodna.« Sicer je na Fontaninih picah opaziti sodobne sestavine, denimo sveže nežne italijanske sire, kot sta stracciatella in burratina, kuhan pršut, mortadela …

Zoran Triglav
Sodobna različica pice: hrustljava romana

Za pripravo treh različnih vrst pice je potrebne kar nekaj organizacije, saj je treba usklajevati različne dejavnike, kot so testo, moka, temperatura peči in količina pripravljenega testa. Nikakor ni zanemarljiv dejavnik niti vreme, saj je od tega odvisno, kako se bo obnašalo testo. »Poleti moramo testo delati z ledom, sicer bi nam vse testo pobegnilo. Najbolje in najbolj enostavno bi bilo delati samo napolitanske pice, ampak pri nas si tega (še) ne moremo privoščiti,« razkriva Pohle. Prepričali smo se, da jim vse to usklajevanje v Fontani odlično uspeva, predvsem po zaslugi dobro uigrane ekipe.

Zoran Triglav
Z leve: šef Tomaž Pohle ter mojstra Rok Kotnik in Boris Jarh, ki je v Fontani zaposlen že vse od začetka.

Poleg treh vrst pic v Fontani pripravljajo novost, ki se vse bolj uveljavlja v svetu pice: panuozzo, kot se imenujejo bogato obloženi sendviči v testu za romansko pico. Pokusili smo ga in ga vsekakor priporočamo!  

Zoran Triglav
Sočno obložen panuozzo

In kaj pijejo gostje v Fontani? »Poleg piva prodamo precej primorskih vin, naš domači cviček pa je žal popolnoma zamrl.« Gostje prihajajo v Fontano od vsepovsod, posebno pa cenijo stalno kakovost in svežino. »Največ je seveda domačinov, vse pogosteje pa opažamo turiste iz bližnjih toplic, zlasti Nizozemce, veliko pa je tudi Zagrebčanov.«

Zoran Triglav
Prijeten vrt Fontane v Krškem

Fontana je ena redkih picerij, ki zagotovo zadovolji vse okuse. Pravzaprav najbrž edina picerija na naših tleh, ki ponuja kar tri vrste pic, poleg njih pa še novost: panuozze. Od tam bodo šli zadovoljni tako ljubitelji sodobnih napolitan in roman kot tisti, ki prisegajo na močneje obloženo klasiko. No, če smo iskreni: tudi napolitane so v Fontani nekoliko bolj obložene – v gostoljubni posavski maniri pač. Vse to, srčnost ekipe in prijeten ambient v starem mestnem jedru je recept, da se gostje že dolga leta radi vračajo.      

Zoran Triglav
Vedra ekipa za točilnim pultom

Glasuj za svojo naj picerijo in z malo sreče osvoji nagrado!