Geparda

Predelani VW up!, ki ga lahko vozijo že 16-letniki

Ž.K.
6. 4. 2024, 11.10
Deli članek:

Nemško podjetje Geparda je izdelalo avtomobil posebej za mlade voznike, ki imajo le izpit za kolo z motorjem in so stari 16 let, želijo pa voziti »zaresen« avto.

Geparda
Podjetje Geparda je zato na osnovi Volkswagna up! izdelalo avto, ki je zasnovan prav za najstnike, ki si želijo čim prej voziti.

V Nemčiji je dovoljeno voziti pri 16 letih z vozniškim dovoljenjem kategorije A1, vendar imetnik takšnega dovoljenja ne sme voziti običajnega avtomobila. Podjetje Geparda je zato na osnovi Volkswagna up! izdelalo avto, ki je zasnovan prav za najstnike, ki si želijo čim prej voziti.

Volkswagen up! je z vrsto sprememb postal trikolesnik, imenovan kar Geparda, ki spada v kategorijo L5e. Tehnično sicer ni trikolesnik, saj sta na zadnji osi nameščeni dve kolesi, drugo ob drugem. Po namestitvi nove zadnje preme so malčku spremenili šasijo, da bi tako izboljšali stabilnost avtomobila.

Geparda ima litrski trivaljni motor, ki bi sicer proizvajal 59 kW moči, vendar je njegova moč zmanjšana na 15 kW. Moč na prednja kolesa prenaša petstopenjski ročni menjalnik. Avto doseže največ 100 km/h in lahko teoretično vozi tudi po avtocesti.

Geparda velja za tekmeca vozilom za mestno mikromobilnost, kot so citroen ami, fiat topolino in opel rocks, saj tudi ta vozila lahko vozijo že 16-letniki z dovoljenjem kategorije AM. Podjetje Geparda s sedežem v Bad Homburgu je prve primerke že dobavilo, kupci pa so zanje odšteli okoli 20 tisoč evrov.