ŠPIZZA – NAJ PICERIJA SLOVENIJE 2024

Vrhunska pica v Kranjski Gori? Figo!

Zoran Triglav
3. 4. 2024, 12.44
Posodobljeno: 15. 4. 2024, 12.58
Deli članek:

Tokrat smo se odpravili v že popolnoma kopno smučarsko središče v najbolj severozahodnem delu države. Seveda ne na kakšno pohano piško. Figo!

Zoran Triglav
Ob pokušanju se nam je pridružil šef Jan Pavlovič.

V času, ko so bile smučarske planjave še na debelo zabeljene s snegom, smo štirje člani našega picariata naglo smukali v Trbižu. Ko nas vratca niso več spustila na žičnico, smo lačnih nog pomislili na pico. Navsezadnje smo bili v Italiji, če ne štejemo, da je Trbiž itak naš. Figo! Ni bil čas kosila in saj vemo, kaj to pomeni v deželi v obliki škornja. Ko smo se pred izbranim lokalom obrisali pod nosom, smo poklicali prijatelje v bližnjo Kranjsko Goro in pobarali, ali nemara tam obratuje kakšna zares izvrstna picerija. Figo! Tako se je glasil odgovor. Že spet za hip razočarani, češ, tudi v Kranjski gori ne bo nič, smo se že naravnali na naslednjo možno postojanko, ko je glas iz telefona v borbi za obstanek pred odlaganjem slušalke zarjul: »Figo se imenuje ena huda nova picerija v Kranjski Gori! Mor'te probat'! Pod mus!«

Zoran Triglav
Bresaola je z govejim pršutom, mlado špinačo in bivoljo mocarelo ena najbolj slastnih iz ponudbe.

Juhej! Zavriskali smo kot kakšni Kekci, ki so ugnali Bedanca in še Pehto na en mah. In nekaj trenutkov pozneje smo parkirali (brezplačno!) pred lepo, popolnoma prenovljeno stavbo železniške postaje v Kranjski Gori. Vlaka ni bilo nobenega, saj je zadnji s perona odpeljal že leta 1966, je pa v stavbi nekdanje postaje urejen lep železničarski počitniški dom, v zahodnem delu stavbe pa deluje krasna picerija Figo. Pravzaprav Figo Gourmet Kranjska Gora. In tega razmeroma nobel imena nima le za okras. Figo namreč ponuja zanesljivo najboljše pice ne le v Kranjski Gori, ampak daleč naokoli – vsaj do Radovljice nima konkurence. Poleg pic pa Figo ponuja še marsikaj slastnega, predvsem za mesoljube. A pojdimo lepo po vrsti.

Zoran Triglav
Rdeč pršut z burrato namesto mocarele

Figo Gourmet Kranjska Gora je šele decembra lani odprl Jan Pavlovič, domačin iz Martuljka, sicer pa že močno izkušen maček, ki si je dotlej kilometrino v gostinstvu in še posebej veščine priprave pice nabiral v Finisterri na ljubljanskem gradu Kodeljevo. A Figo v Kranjski Gori je danes povsem svoja zgodba. Lahko bi rekli, da družinska, saj Janu pomagata žena Tjaša in še brat Mark.

Zoran Triglav
Margerita z bivoljo mocarelo, češnjevim paradižnikom in oljkami

Najprej se osredinimo na srž Figo Gourmeta, torej na izjemne pice iz dva dni fermentiranega testa z drožmi, ki dajo pici prefinjen okus in tisto pravo skorjico, ki nastane v krušni peči. Ne moremo jih označiti za napolitanske, Pavlovič pravi, da so ravno nekje med napolitano in romano, torej med neapeljskim in rimskim slogom, kar je za lokalne razmere najboljša kombinacija. Tudi Figo prisega na izključno najboljše in najbolj sveže italijanske sestavine (od pelatov San Marzano na sleherni pici prek mocarel do mesnin), kar se dobro občuti in okusi. Niti najbolj dlakocepska članica naše odprave ni imela nobene pripombe, kar že nekaj pove.

Zoran Triglav
Z vremenom nismo imeli sreče, z izbiro lokala pač!

Figo je prva sodobna picerija z zares kakovostno ponudbo v tem delu naše dežele, zato je bilo odprtje kar velik bum. Nenazadnje se v Kranjsko goro zgrinjajo precej zahtevni in razgledani gostje, ki so komaj čakali, da lahko tudi tam zmažejo vrhunsko pico. Tudi tozadevno razmeroma razvajeni Ljubljančani, ki jih je tam ob koncih tedna res veliko. Vse bolj navdušeni pa so seveda tudi domačini.

Zoran Triglav
V plinski krušni peči nastajajo najboljše pice v tem delu države.

Ob našem obisku je bilo na voljo trinajst vrst pic, ena med njimi veganska, cenovni razpon pa od 10 evrov za margerito do 14,80 za najbolj gurmanski bresaolo (z govejim pršutom, bivoljo mocarelo, mlado špinačo in češnjevim paradižnikom) in rdeč pršut (s pršutom, burrato in rukolo). Seznam se bo po besedah Pavloviča spreminjal oziroma dopolnjeval na sezonski osnovi. Tudi z lokalnimi sestavinami.

Zoran Triglav
Figo je svež, sodobno opremljen lokal s prijetnim vzdušjem.

Kdor pice ne mara najbolj, lahko izbira med drugimi dobrotami. Figo zna namreč postreči nekatere tradicionalne jedi, pripravljene in postrežene na svež, sodoben način. Med njimi sarme, ričet in alpski krožnik s pečenico, krvavico, kislim zeljem in matevžem, občasno tudi jetrca in pljukanci z golažem. Ob tem so nenehno na voljo pečena svinjska rebra, argentinski steak, dva res dobra burgerja in dva solatna krožnika. Če res ne gre drugače, so predvsem za nezainteresirano mularijo na voljo tudi panirani piščančji trakci. In izvirne sladice, predvsem krasen tiramisu. 

Zoran Triglav
Mojster Jernej Štaleker se odlično znajde za pečjo.

Tudi z naborom pijač Figo ne zaostaja za preostalo ponudbo. Točeni ležak je ob pici še vedno prva izbira, ob tem je na voljo nekaj domačih etiket manjših pivovarjev. Solidna je tudi vinska izbira, znajo pa pripravljati tudi sodobne koktajle.

Zoran Triglav
Pice so tudi paša za oči, ne le za jezik.

Figo, ki v italijanskem slengu pomeni nekaj takšnega kot »kul, trendi«, je prijetna picerija s krasno ponudbo in ogromnim vrtom, igrali za otroke ter vrhunskimi razgledi na okoliške gore. Poleti bodo na travi tudi ležalniki. Zanesljivo dobra izbira torej!

Zoran Triglav
Na voljo je nekaj dodatkov ...

Glasuj za svojo naj picerijo in z malo sreče osvoji nagrado!