Višja strokovna šola Sežana

Programa Oblikovanje materialov in Fotografija

MgA. Jasna Klančišar, ravnateljica
16. 2. 2024, 08.16
Posodobljeno: 16. 2. 2024, 08.32
Deli članek:

Višješolski študij je ena najbolj uspešnih oblik šolanja v državi, po kakovosti rezultatov je povsem primerljiv sorodnim oblikam študija v tujini. Sežanska višja strokovna šola, kjer svoje znanje in skozi desetletja nabrane spretnosti predajajo visoko sposobni in motivirani učitelji, ni nobena izjema.

VSŠ Sežana
Izdelki študentk in študentov Oblikovanja materialov na VSŠ Sežana

Še več, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana je najboljši dokaz, da se da z zavzetim, strokovnim in srčnim delom doseči vrhunske rezultate tudi v manjših sredinah. Ali pa ravno tam!

To se kaže tudi pri študentih, ki z veliko energijo, na novo pridobljenimi znanji in visoko sposobnostjo opravljajo svoje obveznosti in izdelujejo novo generacijo vizualnih vtisov, bodisi fotografskih ali filmskih podob bodisi kamnitih impresij, ki jih tudi zelo radi postavimo na ogled!

VSŠ Sežana
Iz kamna lahko nastanejo najrazličnejše oblike.

Višja strokovna šola je v študijskem letu 2008/2009 prvič odprla svoja vrata, tako za redni kot za izredni študij. Izobraževalni proces temelji na prepletu teoretičnih znanj in obrtnih veščin, zato je študij organiziran v obliki predavanj, seminarskih in laboratorijskih vaj. V vsakem študijskem letu se izvede praktično izobraževanje pri delodajalcih – v podjetjih ali pri obrtnikih, ki traja 10 tednov.

Višja strokovna šola razpisuje dva višješolska študijska programa: Oblikovanje materialov (kamor sodi tudi deficitarni poklic oblikovanje kamna) in Fotografijo. Programa sta oblikovana tako, da v veliki meri upoštevata potrebe sodobnega gospodarstva. Sta tudi kreditno ovrednotena po sistemu ECTS.

Naša šola je bila prva javna ustanova v Sloveniji, ki je omogočila izobraževanje na področju fotografije na stopnji, višji od srednješolske. V tem trenutku je tudi edina višja šola, na kateri se je mogoče izšolati za oblikovanje kamna. Le pri nas se lahko izučite brušenja kabušonov – poldragih kamnov.

Študij na višješolskem programu Fotografija študente seznanja s fotografskimi materiali, z metodami dela, s fotografskimi postopki in tehnologijami. Ponuja znanja in veščine z različnih področij uporabe fotografije, spodbuja kreativnost in komunikativnost ter razvija sposobnost za individualno in timsko delo. Študente usposablja za vse stopnje delovnega procesa ter pripravlja za samostojno delo fotografa na različnih poklicnih področjih. Z zaključkom študija študent pridobi naziv inženirka oziroma inženir fotografije.

VSŠ Sežana
Študij oblikovanja materialov in fotografije – odlična kombinacija teorije in prakse

Program Oblikovanje materialov ponuja tri programske module, od katerih v Sežani izvajamo enega, Kamen. Študij je naravnan k praktičnemu in kreativnemu delu. Povezuje strokovnoteoretična in praktična znanja – omogoča uporabo teoretičnega znanja in znanstvenih metod pri reševanju konkretnih problemov v praksi. Študente usposobi za reševanje različnih oblikovalskih nalog ter navaja na samostojno in timsko delo. Z zaključkom študija študent pridobi naziv inženirka oz.

inženir oblikovanja.

Šolska spletna stran: www.vss-sezana.si

FB: facebook.com/fotografijakamen/

IG: visja_sola_sezana