Zanimivosti

Strokovnjaki s področja informacijskih in kibernetskih varnostnih tveganj so danes nepogrešljiv kader

Oglasna priloga Izbiram svoj poklic
14. 2. 2024, 14.40
Posodobljeno: 15. 2. 2024, 09.55
Deli članek:

Zagotavljanje informacijske in kibernetske varnosti je v sodobni družbi ključnega pomena. Kibernetski napad lahko namreč povzroči nepredstavljivo škodo pri poslovanju in ugledu podjetja ter ima velik vpliv pri prodaji.

GEA College
Na GEA College se lahko vpišete na dodiplomski 3-letni študijski program informacijska in kibernetska varnost

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost (SI-CERT) je objavil podatke, da so v letu 2023 v Sloveniji obravnavali kar 4280 kibernetskih incidentov, kar je 4 % več v primerjavi z letom prej. V letu 2022 pa je bil porast obravnavanih incidentov za kar 30 % višji v primerjavi z letom 2021. Tudi v letu 2023 so ponovno prednjačila ribarjenja oz. phishing napadi, ki so to leto presegla številko 1600, zaznali pa so tudi okoli 150 kripto-investicijskih prevar.

Informacijska in kibernetska varnost je zato izjemno pomemben dejavnik uspešnega poslovanja in preživetja na konkurenčnem trgu. Prav ta znanja in kompetence pa lahko dobite med študijem na GEA College. Če se vpišete na dodiplomski 3-letni študijski program Informacijska in kibernetska varnost, študija ne boste zapustili le z diplomo v žepu, temveč z izkušnjami, ki vam bodo pomagale pri spopadanju z izzivi informacijske in kibernetske varnosti.

Poklic prihodnosti – študij s poudarkom na praksi

Se še spomnite primera, ko je bila konec novembra lani skupina Holding Slovenske elektrarne tarča kibernetskega napada? Ko jim je izsiljevalski virus okužil poslovne sisteme? Čeprav proizvodnja električne energije v državi zaradi dogodka ni bila ogrožena, je vseeno na podjetju pustila posledice. Iz previdnosti so namreč morali omejiti izvajanje posameznih poslov. Prav ta izkušnja kaže na to, da so danes strokovnjaki s področja informacijskih in kibernetskih varnostnih tveganj nepogrešljiv kader v podjetjih, saj morajo nenehno opazovati in predvidevati takšne napade.

Program Informacijska in kibernetska varnost na GEA College daje velik poudarek na praksi, ki jo študentje med drugim spoznavajo tudi skozi številne študije primera iz resničnih podjetij, ki se soočajo s problemi v vsakdanjem poslovanju in izzivi prihodnosti ter te tudi rešujejo. Pri teh rešitvah pa sodelujejo tudi študentje GEA College, ki prispevajo ideje in jih pod mentorstvom izkušenih strokovnjakov razvijajo skupaj s kolegi. Prav tako jim teoretično znanje že na predavanjih zelo približajo profesorji, ki dejansko izhajajo iz prakse in predavano teorijo tudi sami prakticirajo.

Informacijska varnost je zagotovo eno najbolj rastočih področij IT. Povpraševanje po izobraženih strokovnjakih za informacijsko in kibernetsko varnost, ki poleg tega znajo še kritično in kreativno razmišljati, je že zdaj veliko, v prihodnjih letih pa bo potreba po tovrstnih strokovnjakih še naprej naraščala.

GEA College

Zakaj še študirati informacijsko in kibernetsko varnost?

Poleg tega, da je strokovnjak s področja informacijskih in kibernetskih varnostnih tveganj zelo iskan kader, lahko s študijem na programu Informacijska in kibernetska varnost na GEA College pridobite tudi številna uporabna in napredna znanja, ki so potrebna za odzivanje na incidente, ko pride do vdorov strežnika in okužb računalnikov. Tako se boste znali zaščititi, izvesti sanacijo, odpraviti škodo in izslediti storilca.

Gre za delo na razburljivem področju, na katerem morajo organizacije identificirati in oceniti celo vrsto potencialnih tveganj ter razviti akcijski plan. Prav tako je informacijska tehnologija ključna komponenta na vseh področjih družbe in je postala strateški kreator za industrijo, vlado in blaginjo posameznika.

Če vas zanima informatika, ste inženirski tip in enostavno morate vedeti, kako stvari delujejo in kaj se zgodi v ozadju, ste hkrati radovedni in tekmovalni ter težave rešujete na kreativen način, potem je študij Informacijska in kibernetska varnost na GEA College zagotovo pravi za vas.

GEA College