Zanimivosti

Poskrbimo, da bo vedno dovolj pod palcem

Zoran Triglav
9. 11. 2023, 15.28
Posodobljeno: 17. 11. 2023, 09.44
Deli članek:

Včasih slišimo ljudi govoriti, da nam še nikoli ni šlo tako dobro, kot nam gre danes. Za marsikoga to res drži, vsem pa sreča ni naklonjena in se znajdejo v različnih težavah. Pomislimo samo na tiste, ki jim je avgustovska ujma odnesla vse. V teh razmeroma negotovih časih, povezanih tudi s spremenjenim podnebjem, je zato modro poskrbeti za svojo finančno varnost.

Vendar kaj sploh je finančna varnost? Lahko se strinjamo, da je to stanje, v katerem imamo kot posameznik ali družina dovolj finančnih sredstev, da lahko brez skrbi pokrijemo vse svoje življenjske stroške, vključno s hrano, stanovanjem, zdravstveno oskrbo, izobraževanjem in drugimi nujnimi potrebami. In to brez stalnega strahu ali skrbi, da bi ostali brez denarja. Da bi dosegli finančno varnost, je pomembno, da razumemo osnovne zakonitosti finančnega načrtovanja in upravljanja. Oglejmo si jih pet

Novce imejmo vedno preštete

Prvi korak k finančni varnosti je ustvarjanje proračuna. To pomeni, da moramo vedeti, koliko denarja zaslužimo in koliko ga lahko porabimo. Z beleženjem vseh prihodkov in odhodkov hitro dobimo jasno sliko, kaj si lahko privoščimo. Znati moramo razlikovati med potrebami in željami - pomembno je, da stvari razdelimo na tiste, ki jih resnično potrebujemo, in onimi, ki jih le želimo. Med prve sodijo hrana, stanovanje in zdravstvena oskrba. Zanje moramo imeti vedno dovolj denarja. Želje pa so stvari, ki niso nujne, ampak bi jih vseeno radi imeli. Dobro moramo razmisliti, v kakšni meri si jih lahko privoščimo, da ne zaidemo v težave. Zelo pomaga, če se izogibamo impulzivnim nakupom. Če nismo prepričani, ali nekaj resnično potrebujemo, počakajmo nekaj dni. Morda se bo izkazalo, da stvari, ki smo si jih želeli, v resnici sploh ne potrebujemo. Če se že podamo v nakup, pa se vedno splača primerjati cene v različnih, tudi spletnih trgovinah. Morda boste našli enak izdelek po nižji ceni drugje. A to seveda ne pomeni, da se splača voziti z avtom od trgovine do trgovine in v eni kupiti jabolka za nekaj centov ceneje, v drugi pa prihraniti nekaj centov za kaj drugega. Nazadnje bomo veliko več potrošili za pot, da izgubljenega časa ne omenjamo.

Vsak mesec nekaj na varčevalni račun 

Drugi korak do finančne varnosti je varčevanje. Začnemo lahko z majhnimi zneski, ki jih lahko postopoma povečujemo oziroma jih prilagajamo v skladu s svojimi zmogljivostmi. Če nam ob naslednji plači ali pokojnini še kaj ostane na transakcijskem računu, lahko ta znesek mirno prelijemo na varčevalni račun. Nekakšen razumen cilj je denimo imeti na računu dovolj denarja, da lahko preživimo vsaj od tri do šest mesecev brez dodatnih prihodkov. To je kot nekakšna varovalna mreža, ki nas zadrži v primeru nepredvidenih stroškov ali izgube zaposlitve. Prav velikih zneskov pa se v gotovini ne izplača varčevati, ne na banki in ne v nogavicah, saj nam jih počasi odžira inflacija. Če je denarja res dovolj, so bolj smiselna pot plemenitenja premoženja naložbe.

Delnice, skladi, nepremičnine ...

Tretji korak do finančne varnosti so tako naložbe. So pomemben del finančnega načrtovanja, saj omogočajo, da naše premoženje raste. Vlagamo lahko v delnice, obveznice, vzajemne sklade, posebno priljubljeno je vlaganje v nepremičnine, na voljo pa so še številne druge druge naložbene možnosti. V vsakem primeru je izjemno pomembno, da se pred vlaganjem dobro poučimo o tveganjih in potencialnih donosih. Nekateri vlagajo v kriptovalute, kar je lahko z nekoliko sreče donosno, še pogosteje pa prinese veliko razočaranje. Nekateri so z nakupom v pravem obdobju resda silno obogateli, veliko več pa je tistih, ki so s sumljivimi naložbami izgubili velike vsote denarja. Veliko varnejša izbira je nakup listka za loto. Je poceni in če ne zadenemo ničesar, izguba ni prav boleča.

Izberite primerno polico!

Četrti korak je zavarovanje, ki je ključno za zaščito našega premoženja in z njim finančne varnosti. Obstaja seveda veliko vrst zavarovanj, vključno z zdravstvenim, življenjskim, nepremičninskim, avtomobilskim in dodatnim pokojninskim zavarovanjem. Naša naloga je ugotoviti, katera zavarovanja so za nas najpomembnejša, in se odločiti za primerno zavarovalno polico. Pri tem moramo biti skrajno previdni in za nasvet vprašati svetovalca, ki nam bo znal podrobneje pojasniti, kakšno škodo določena polica sploh krije. Zgovorni so primeri neustreznih zavarovanj nepremičnin, po katerih so številni ostali praznih rok, ko so jim narasle vode odnesle, spodjedle, podrle ali zgolj namočile težko prigarana bivališča.

Načrti naj bodo premišljeni

Peti korak je dolgoročno načrtovanje. To vključuje finančno načrtovanje za obdobje upokojitve, sem spada dodatno pokojninsko varčevanje, v isto kategorijo pa sodi med drugim tudi nakup lastnega doma, če ga še nimamo. V vsakem primeru je premišljeno dolgoročno načrtovanje način priprave na brezskrbno prihodnost in hkrati nekakšno jamstvo, da se nam bo v finančnem smislu vselej nekako izšlo. Da bomo na varnem, suhem in toplem, da ne bomo ne lačni in ne žejni ter da nam bo ostalo dovolj denarja za uživanje polnega življenja.

Da bi dosegli dobro in zanesljivo finančno varnost, je ključnega pomena, da se sproti zanimate za finančna vprašanja, se na tem področju vsaj malo izobražujete in spremljate sodobne smernice. Ob tem pa seveda skrbite za svoje finance, varčujete, se ustrezno zavarujete in načrtujete za prihodnost. Pri tem vam lahko gotovo pomaga naštetih pet korakov, ki jim vedno lahko dodate še kakšnega svojega. Od viška pač glava ne boli - vsaj kadar gre za finance.