Novo rojstvo

Japoncem se je rodil nov otok

M.G.
9. 11. 2023, 15.19
Posodobljeno: 9. 11. 2023, 18.28
Deli članek:

Nedavni podvodni vulkanski izbruh je povzročil nastanek novega otoka ob obali Iwo Jime, približno 1200 kilometrov južno od Tokia.

Profimedia
Magmatski izbruhi, ki so "krivci" za nastalega novega otoka na Japonskem.

Japonska velja za otoško državo, ki je sestavljena iz velikega števila večjih in manjših otokov. Verjeli ali ne, skupaj imajo kar 14.125 otokov. A kljub izjemni številki Japonska niti približno ni država z največ otoki, saj jih imajo bistveno več 3 skandinavske države. Švedska jih ima kar 267.570, Norveška 239.057, Finska pa 178.947.

No, sedaj ima Japonska enega več, saj se jim je zaradi podvodnih vulkanskih izbruhov v prejšnjem mesecu rodil nov otok. Otok, ki zaenkrat še nima imena je del otočja Ogasawara in je sestavljen predvsem iz kamnitih gmot, ki so nastale severno od izbruha. Poznavalec vulkanov, zaslužni profesor Setsuya Nakada, je povedal, da magma bruha pod vodo in se kot kamen strjuje pod površjem, a v začetku meseca je nasedlina toliko narasla, da je prišla na površje in tako lahko rečemo, da je uradno nastal nov otok.

Otok bi se ob nadaljevanju vulkanskih aktivnosti lahko še povečal, Nakada je še dodal, da obstaja realna možnost, da bi se novonastalo kopno združilo z Iwo Jimo, ki je aktivni vulkanski otok južno od Ogasware.