Nasveti

Jeza lahko povzroči popolno temo pred očmi

S.N.Č.
15. 1. 2018, 07.05
Deli članek:

Ljudje smo krvavi pod kožo in čustva udarijo na plan, ko niti ne pričakujemo. Če želimo svoj čustveni svet nadzirati, je potrebno mnogo ozaveščanja, da se ne odzovemo razdiralno za odnose in okolico.

Profimedia
Ko imamo jezo v sebi, je ni priporočljivo zatirati ali ignorirati.

Opisov jeze je veliko: je oblika strahu in beg pred odgovornostjo; je čustvo, ki je del nas in ki tudi dela za nas v določenih položajih ...

Toda ne glede na definicijo smo z jezo opremljeni vsi. V kakšni meri nas bo omejevala in delovala razdiralno, je odvisno od več med seboj prepletenih dejavnikov. Eden je ta, kako so nas vzgajali oziroma ali smo v primarni družini kazali čustva, med njimi tudi jezo. Drugi dejavnik je, da vpijamo v sebe kot otroci odziv naših staršev oziroma drugih pomembnih odraslih oseb ter opazujemo, kako se odzovejo v kakšnem položaju, ki povzroči stres in posledično jezo. Če so se naši starši odzvali na jezen način, se bomo zelo podobno tudi mi. Prekopiramo namreč vzorec.

KONTROLA

Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar opozarja, da se jeza pogosto izraža skozi nasilje. Zato jeznim ljudem priporoča, da se začnejo ukvarjati z različnimi borilnimi veščinami, znotraj katerih lahko na legitimen način izražajo in »ventilirajo« nakopičeno jezo. »Ko imamo jezo v sebi, je ni priporočljivo zatirati ali jo ignorirati, temveč predlagam, da se je zavemo, jo opredelimo ter izrazimo tako, da je sprejemljivo. Pogost primer tovrstnega športa so boks, kikboks in ostale borilne veščine. Prek športne aktivnosti omogočimo jezi, da pride nadzorovano na plan,« pravi Melita Kuhar.

VZROKI

Problem pa imamo, ko v sebi začutimo jezo, ki nas privede do tega, da se nam pred očmi stemni in sploh nismo razsodni. Popoln bes nas preplavi, in čeprav nam je pozneje zelo žal in se kesamo za storjen izbruh, je velika škoda na odnosih in razmerjih že storjena. V takšnem primeru je edina pot do rešitve, da se raziščejo vzroki, ki privedejo posameznika do močne jeze, kajti vedno je nekaj v ozadju površinskega dogajanja in reagiranja.

Meditacija, globoko dihanje z dajanjem namena vsakemu vdihu in izdihu, pretepanje blazine ali kričanje v njo, boksanje v boksarsko vrečo in druge aktivnosti pomagajo pri »ventiliranju« jeze. Poskusite.

Svojo jezo lahko pretopite tudi v pisanje, prek katerega oblikujete svoje misli in čustva ter tako ugotovite, da se za marsikaj na tem svetu ne izplača jeziti. Življenje gre namreč svojo pot, pa če ste vi jezni ali ne. Z jezo si vse samo otežujete.