PAZLJIVO

Smrtno nevaren plin nastaja v našem domu

Zoran Franc
14. 1. 2018, 11.00
Deli članek:

V preteklih letih smo v Sloveniji obravnavali primere zastrupitve z ogljikovim oksidom, ki so se tragično končale s smrtnimi izidi. Ker smo na vrhuncu kurilne sezone, je pravi čas, da vas posvarimo pred tem nevidnim plinom, ki nas lahko v trenutku ubije, a ga naša čutila ne morejo zaznati.

Profimedia
15 smrtnih žrtev je pomoril ogljikov oksid v prostoru, kjer so hranili lesne pelete.

Ogljikov oksid je gorljiv in toksičen plin brez barve, vonja in okusa. Človeško telo ga ne more zaznati, žal pa lahko sproščanje tega plina v stanovanju povzroči celo smrt. Ogljikov oksid se v krvi veže na hemoglobin veliko bolje kot kisik. Prvi znak zastrupitve je lahko glavobol, skrajni pa smrt.

Uporaba strojev in naprav, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (motorne črpalke, žage, agregati ipd.) v zaprtem prostoru, je prav tako nevarna.

Najpogostejši razlogi za povečane koncentracije

Komisija za preventivo razkriva, da prevelike koncentracije ogljikovega oksida v prostoru najpogosteje nastanejo zaradi slabega odvajanja zgorevalnih produktov (neočiščeni ali slabo očiščeni dimniki), napačno izvedenih ali poškodovanih dimniških tuljav (tuljave so počene ali zaradi napake pri izvedbi ali vzdrževanju puščajo dimne pline), neustreznega prezračevanja oziroma oskrbe s svežim zrakom v prostoru, kjer stoji peč na trdno, tekoče ali plinasto gorivo ali plinski bojler.

Profimedia
Slovenija se uvršča med države z najvišjo onesnaženostjo z ozonom in delci PM10 v EU.

Vse več zastrupitev ob hrambi lesnih peletov

Vzrok so lahko napake pri načrtovanju ali izvedbi prezračevanja v prostorih ali poznejši poseg v prostor (nova okna in vrata, ki po navadi tesnijo bolje od starih).

Ogljikov oksid lahko nastaja tudi v zalogovniku ob skladiščenju lesnih peletov (in sekancev). V Evropi je bilo v zadnjih 10 letih okoli 15 smrtnih žrtev zaradi sproščanja ogljikovega oksida med hrambo lesnih peletov. Poskusi kažejo, da lahko v zaprtem prostoru že ob shranjevanju majhnih količin peletov (10 kilogramov ali več) nastajajo smrtno nevarne koncentracije ogljikovega dioksida in ogljikovega oksida. »Število zastrupitev narašča skladno s trendom uporabe lesnih peletov,« opozarjajo v Komisiji za preventivo GZS.

Preprečimo katastrofo

Poleg prezračevanja je dobro poskrbeti še za redne preglede in čiščenje dimovodnih naprav in zračnikov. Pa še z nečim si lahko pomagate, da boste ponoči mirneje spali. Z detektorji, ki so že skoraj eno leto obvezni. Prednosti detektorjev so zgodnje obveščanje, ko življenje še ni ogroženo, cenovna dostopnost ter preprosta montaža in vzdrževanje, ki pa mora biti izvedeno po navodilih proizvajalca.