Prašek ali detergent?

Kaj najbolj zagotovi dišeče in čisto perilo?

Z.F.
26. 12. 2017, 13.51
Deli članek:

Veste, katero pralno sredstvo je najboljše za odpravo trdovratnih madežev, katerega izbrati za pranje, če imate trdo vodo, in katerega za pranje pisanih oblačil, črnih oblačil, odej in bele posteljnine.

Profimedia
Pri doziranju pralnega sredstva nikar ne pretiravajte, saj z njim močno ogrožate okolje.

V trgovinah lahko danes izbirate med številnimi oblikami detergentov, ki se uporabljajo za pranje perila. Na voljo so praški, detergenti, kapsule, pralno-mehčalne perlice, mila in še bi lahko naštevali. Vsi našteti imajo enako nalogo – raztapljajo nečistoče in jih odstranjujejo, ob tem pa perilo še nadišavijo in omehčajo.

PRALNI PRAŠEK

Ob milu je zagotovo najstarejše pralno sredstvo, ki ga poznamo in ki ga še uporabljamo. Kljub vsemu pa še vedno dosega zelo velik ugled, sploh pri starejši populaciji, a tudi pri mlajši. Odličen je pri odstranjevanju trdovratnih madežev, pri prekuhavanju in pranju belega perila, saj vsebuje aktivatorje belega perila, ki pa jih ni mogoče uporabljati pri tekočih detergentih. Priporočljiv je predvsem na področjih, kjer je voda trda, saj ob pranju topi tudi vodni kamen, vendar to je postranska zadeva in v manjšem odstotku kot pa odstranjevanje madežev.

TEKOČI DETERGENT

Prednost, ki jo ima tekoči detergent pred pralnim praškom, je v aplikatorju, ki omogoča, da detergent pred pranjem nanesete naravnost na madež ter s tem povečate učinkovitost sredstva in si zagotovite skoraj stoodstotno odstranitev madeža. Prednost tekočih detergentov je tudi v tem, da dlje ohranjajo oblačila takšna, kot ste jih prinesli iz trgovine. Barve pa se zaradi sestavin, ki so manj agresivne kot v praških, dlje časa ohranijo. Detergenti so v zadnjem času že močno odišavljeni, tako si boste z uporabo detergenta in kisa, ki ga boste dodali namesto mehčalca, zagotovili že lepo dišeče perilo, prav tako ne boste tvegali grudic, ki se pojavijo v primerih, ko se prašek ne raztopi.