V kateri trgovini nakupujete

Kam po sestavine za orehovo potico?

Lara Jelen
18. 12. 2017, 21.00
Deli članek:

Slovenska specialiteta med sladicami se bo to nedeljo prav gotovo znašla na marsikateri mizi. Božična večerja bo s potico še slajša in okusnejša.

Profimedia
Ni vseeno, v kateri trgovini nakupujete sestavine za potico.

To pa pomeni, da se moramo v teh dneh odpraviti po sestavine za potico, če jih še nimamo. Preverili smo, koliko bomo vanje zapravili, glede na to, v katero trgovino se bomo odpravili.ž

Profimedia
2,11 evra manj kot v Mercatorju boste plačali za 600 gramov mletih orehov, kilogram moke in 500 gramov rozin v Tušu.

Izbrali smo tri glavne sestavine orehove potice (orehi, rozine in moka) ter se odpravili v dve trgovini, da preverimo, kako se razlikuje strošek nakupa. V trgovini Tuš 200 gramov orehov Odlično stane 2,52 evra. Ker za potico potrebujemo vsaj 600 gramov mletih orehov, to pomeni, da bomo za tri pakete omenjenih mletih orehov plačali 7,56 evra. Petsto gramov pakiranih rozin znamke Tuš stane 1,29 evra (akcijska cena), pšenična bela gladka moka Tuš (1 kg) pa 0,39 evra (akcijska cena). Če se torej po omenjene sestavine odpravimo v Tuš, bomo zanje plačali 9,24 evra. Kaj pa če se odpravimo v Mercator? Tam 200 gramov mletih orehov Odlično po akcijski ceni stane 2,99 evra, kar pomeni, da je za tri pakete treba odšteti 8,97 evra. Če k temu znesku prištejemo še 1,89 evra, kolikor stane 500 gramov rozin znamke Mercator, in 0,49 evra za kilogram pšenične bele moke, ugotovimo, da je skupni znesek 11,35 evra, kar je 2,11 evra več kot v Tušu. Kar opazna razlika, ni kaj.

Profimedia
Zadnja leta so vse bolj popularne miniaturne potičke.

NEPOGREŠLJIVA ZA BOŽIČ Orehova potica je slovenska posebnost. Nekoč so jo pripravljali samo za božič in veliko noč. Nobenega razloga ni, da bi to lepo tradicijo prekinili.

ČE VAM ZMANJKA ČASA

Seveda je domača potica najokusnejša – če jo seveda znamo narediti. Vseeno pa lahko tisti, ki jim za njeno pripravo morebiti zmanjka časa, v trgovinah kupijo že narejeno. Za takšno boste v Mercatorju plačali 2,99 evra (500 gramov, Žito, akcijska cena) oziroma 7,99 evra, če boste kupili 650 gramov orehove potice znamke Mercator. Če je Žitova orehova potica v Mercatorju trenutno znižana za 40 odstotkov, pa je v trgovini Spar cenejša za kar 50 odstotkov in jo boste zato tam dobili po še nižji ceni, 2,49 evra.

Profimedia
Potica in božič gresta v Sloveniji z roko v roki že od nekdaj. Nekoč je bila na sicer revnih mizah prava poslastica, danes pa je postala že kar samoumevna.

NASVET

OREHI

Orehovo potico vsak pripravi nekoliko drugače. Nekateri nadev pripravijo s sladko smetano, drugi te ne dodajajo. V nobeni pa ne manjkajo orehi, ki so tudi največji strošek med sestavinami za potico. Letos še toliko bolj, ker jih je spomladi veliko uničila pozeba.