Nevarne sestavine

Tudi vi nanašate »nafto« na svoje razpokane ustnice?

Zveza potrošnikov Slovenije
29. 11. 2017, 07.30
Deli članek:

Balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, uporabljajo jih tako otroci kot odrasli. Številni vsebujejo zdravju škodljive sestavine.

Profimedia
Balzam v tulcu je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje.

Potrošniške organizacije so na testu pod drobnogled postavile več kot 70 balzamov za ustnice  (18 od teh je na trgu v Sloveniji), da bi ugotovile, ali vsebujejo neželene sestavine.

9 izdelkov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, se je gibalo v cenovnem razponu med 1,14 in 10,95 evra.

Kar polovica v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice je vsebovala nezaželene sestavine. Test je ponovno pokazal, da niti višja cena, uveljavljeno ime proizvajalca in navedbe proizvajalcev niso kazalci bolj ali manj kakovostnega izdelka.

ZAŠČITA JE POMEMBNA

Koža na ustnicah je tanjša in bolj občutljiva kot drugje na obrazu, zato je pomembno, da jo zaščitimo, še posebej pozimi. Dobri balzami zaščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi, hkrati na njih ustvarijo tanek film, ki preprečuje izhlapevanje vlage. Ustnice so zato ob uporabi dobrega balzama tudi bolj vlažne, čeprav glavni namen balzama ni vlaženje, ampak zaščita.

Profimedia
Namesto dragih in nevarnih balzamov za ustnice si raje omislite alternativne vlažilce. Odlično bo ustnice navlažil med, pa tudi olivno olje bo prava izbira.

Koža na ustnicah je bolj občutljiva kot drugje na obrazu, zato je zaščita še pomembnejša.

PONEKOD DODAN NAFTNI ŽELE

V številnih izdelkih so prisotni derivati mineralnega olja, ki je tako imenovan naftni žele. »Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno MOSH in MOAH, za katere sumijo, da škodujejo zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej teh olj niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov,« je dejala Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije.

NI RAZLIKE Balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali boljše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.

ZAŠČITNI FAKTOR dobrodošel za uporabo na smučanju, pohodništvu ali na morju. Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.

MOTILCI VLAŽILNEGA MEHANIZMA

Mineralna olja so nevarna zato, ker motijo telesu lasten naravni vlažilni mehanizem in povzročajo razpokanost ter izsušenost kože.

»Ob redni uporabi balzama vse leto po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji zaužijemo približno 20 gramov balzama,« je razložila Šmid Božičeva, kar pa ob dolgoročni uporabi lahko privede do resnejših zdravstvenih težav. Zato pred nakupom natančno preverite deklaracijo in bodite pozorni na sestavine, ki so dodane balzamom za ustnice.