Dinozaver

To je največje bitje, ki je kdaj hodilo po obličju Zemlje

J.P.
10. 8. 2017, 14.04
Posodobljeno: 10. 8. 2017, 14.21
Deli članek:

Leta 2012 so arheologi na jugu Argentine odkrili fosilne ostanke. Bili so veliki, a šele pozneje se je izkazalo, da so največji.

Profimedia
Rekonstrukcija okostja, odkritega v Patagoniji

Okostje je namreč pripadalo največjemu velikemu dinozavru – največjemu titanozavru in največji živali, ki je kdaj tlačila zemljo.

Več kot 12 afriških slonov

Čeprav je okostje pripadalo predstavniku družine titanozavrov, je šlo za predstavnika povsem nove vrste. Krstili so ga za Patagotitan mayorum – po regiji, kjer je bil odkrit, Patagoniji. Fosili so stari približno 100 milijonov let, a najbolj impresivne številke so tiste, ki se tičejo njegovih dimenzij. V povprečju so predstavniki te vrste v dolžino merili približno 37 metrov, njihova plečna višina je znašala neskromnih šest metrov. Glede na proporce strokovnjaki ocenjujejo, da je bitje tehtalo približno 76 ton – več kot 12 afriških slonov.

Wikipedia

Jedli in jedli

Velikosti navkljub pa so skoraj gotovo bili miroljubni rastlinojedci. A kako je sploh mogoče, da so dosegli takšno veličino stasa? Po eni teoriji je »eksplozija« rastlinskega življenja v kredi tem živalim nudila praktično neskončen vir hrane – kar pomeni, da so rasli in rasli. To po drugi strani dopušča vznemirljivo možnost, da se morda kje skrivajo ostanki še večjih dinozavrov.

Pred njim je za največjega dinozavra veljal tako imenovani argentinozaver.