Preteklost

Imate Windows Phone? Potem preberite to ...

T.L./STA
12. 7. 2017, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Windows Phone je mrtev, pametni telefoni s sistemom Windows Phone 8.1 od torka niso več deležni posodobitev, nadgradenj in varnostnih pregledov.

Profimedia
Predstavitev novega Windows Phone 8 oktobra 2012.

Ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft je uradno opustil podporo za operacijski sistem Windows Phone. Kot je razvidno z Microsoftovih spletnih strani, pametni telefoni s sistemom Windows Phone 8.1 od torka niso več deležni posodobitev, nadgradenj in varnostnih pregledov. Pri Microsoftu tudi niso več na voljo v primeru tehničnih težav.

Lastniki pametnih telefonov z operacijskim sistemom Windows Phone 8.1 lahko te nadgradijo na novi Microsoftov sistem Windows 10 Mobile, kar pa naj ne bi bilo mogoče za vse modele.

Opustitev podpore za Windows Phone ne bo pretresla trga mobilnih telefonskih naprav, poročajo tuje tiskovne agencije. Po podatkih podjetja za tržne analize IDC je bilo z Windowsi opremljenih le 0,1 odstotka novih pametnih telefonov, ki so jih prodali v prejšnjem četrtletju.

Mobilno telefonijo prespali

Microsoft je pod vodstvom Steva Ballmerja razvoj mobilne telefonije povsem prespal in mu nato kljub prizadevanjem ni uspelo dohiteti Appla in Googla.

Ugledna tekmeca sta bila s svojima operacijskima sistemoma iOS in Android premočna: več kot triodstotnega tržnega deleža Windows Phonu tudi v najboljših časih ni uspelo preseči, trenutno pa si Apple in Google delita skorajda celoten trg pametnih mobilnih telefonov. Kar 99,6 odstotka vseh novih mobilnikov je opremljenih z operacijskim sistemom iOS ali Android.

Prizadevanja za razvoj strojne opreme je Microsoft že zdavnaj opustil, proizvodnjo mobilnikov pod znamko Nokia Lumia pa je ustavil maja 2016, potem ko je le dve leti prej za 7,2 milijarde dolarjev kupil finsko družbo.