Skrb za okolje

Hočete rešiti planet? Ne imeti otrok

R.T.
12. 7. 2017, 13.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Recikliranje, pranje pri 30 stopinjah Celzija in uporaba varčnih žarnic pripomorejo k dobrobiti okolja, a če bi res radi pomagali planetu, ne imejte otrok, kažejo rezultati raziskave.

Profimedia

Hujšega udarca okolju namreč ni mogoče prizadejati. Glede na trenutno stopnjo emisij posameznik v tem primeru v povprečju svet letno »prikrajša« za 58,6 ton ogljikovega dioksida.

Več kot to po ugotovitvah raziskovalcev s švedske Univerze v Lundu ni mogoče storiti.

Razlika v učinkovitosti

Zajem zaslonske slike
Najboljši načini za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Do tega zaključka so prišli na podlagi analize vseh mogočih stvari, s katerimi lahko posameznik pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Večina drugih metod doprinese le malo, so ugotovili Švedi. Poleg omenjene so učinkovite še prehranjevanje s hrano rastlinskega izvora, bojkotiranje potovanja po zraku in bojkotiranje avtomobilov. Takole pravijo: recikliranje je pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov štirikrat manj učinkovito od prehranjevanja s hrano rastlinskega izvora, uporaba varčnih žarnic pa kar osemkrat manj. Življenje brez avtomobila pomeni 2,4 tone ogljikovega dioksida manj na leto, prehranjevanje s hrano rastlinskega izvora 0,8 tone manj.

Pri posledicah potomstva na okolje so upoštevali ne le otroka, temveč tudi njegove potencialne potomce. »Če bi ameriško družino prepričali, da ima enega otroka manj, bi emisije zmanjšali za toliko, kot če bi 684 najstnikov, ki ne reciklirajo, prepričali, da to počnejo do konca svojih življenj,« so povedali avtorji raziskave s Sethom Wynesom na čelu.