Mobilna verzija
05:23 21. september 2017

Hočete rešiti planet? Ne imeti otrok

R.T.
2 Posodobljeno: 10:03 / 09.8.2017

Recikliranje, pranje pri 30 stopinjah Celzija in uporaba varčnih žarnic pripomorejo k dobrobiti okolja, a če bi res radi pomagali planetu, ne imejte otrok, kažejo rezultati raziskave.

Otrok, silhueta

Foto: Profimedia

Hujšega udarca okolju namreč ni mogoče prizadejati. Glede na trenutno stopnjo emisij posameznik v tem primeru v povprečju svet letno »prikrajša« za 58,6 ton ogljikovega dioksida.

Več kot to po ugotovitvah raziskovalcev s švedske Univerze v Lundu ni mogoče storiti.

Razlika v učinkovitosti

carbon footprint

Najboljši načini za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Foto: Zajem zaslonske slike

Do tega zaključka so prišli na podlagi analize vseh mogočih stvari, s katerimi lahko posameznik pripomore k zmanjšanju emisij toplogrednih plinov. Večina drugih metod doprinese le malo, so ugotovili Švedi. Poleg omenjene so učinkovite še prehranjevanje s hrano rastlinskega izvora, bojkotiranje potovanja po zraku in bojkotiranje avtomobilov. Takole pravijo: recikliranje je pri zmanjševanju emisij toplogrednih plinov štirikrat manj učinkovito od prehranjevanja s hrano rastlinskega izvora, uporaba varčnih žarnic pa kar osemkrat manj. Življenje brez avtomobila pomeni 2,4 tone ogljikovega dioksida manj na leto, prehranjevanje s hrano rastlinskega izvora 0,8 tone manj.

Pri posledicah potomstva na okolje so upoštevali ne le otroka, temveč tudi njegove potencialne potomce. »Če bi ameriško družino prepričali, da ima enega otroka manj, bi emisije zmanjšali za toliko, kot če bi 684 najstnikov, ki ne reciklirajo, prepričali, da to počnejo do konca svojih življenj,« so povedali avtorji raziskave s Sethom Wynesom na čelu.

Vaš prispevek