Brezskrbne počitnice

Morske nadloge, ki nam lahko pokvarijo dopust

zf
1. 7. 2017, 20.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Mali morski ježek nam zlahka pokvari dopust, če se tam, kjer nismo odstranili bodic, koža zagnoji. Na katere živalce in okoliščine moramo biti pozorni, da se bomo lahko res prepustili prijetnemu brezdelju in raziskovanju morskega dna?

Profimedia
Jadransko morje vsake toliko preseneti z invazijo meduz

Morske živali, ki jih srečamo v Jadranskem morju, večinoma niso strupene, v nekaterih delih sveta pa so vendarle možne hude zastrupitve, celo z usodnimi posledicami. Zato se, kjerkoli že počitnikujemo, pozanimajmo, kaj vse tvegamo na obali in v morju.

Meduze

V glavnem velja, da so naše meduze le redko nevarne, medtem ko kolonije večjih meduzam podobnih ožigalkarjev v tropskih vodah puščajo na koži zelo boleče mehurjaste ožganine. Strup nas sicer ne bo spravil na oni svet, a lahko večje število opeklin povzroči zdravstvene zaplete.

Profimedia
Vbode morskega pajka blažimo s toplo vodo.

Morski pajek

Morski pajek je riba, ki navadno leži zakopana v pesek v bližini obale, zato jo zlahka pohodimo. Strupene bodice na škržnih zaklopkah in prvi hrbtni plavuti se zlahka zabodejo v kožo ter povzročijo oteklino in skelenje. Strup reagira na toploto, zato zdravniki priporočajo, da prizadeti del za pol ure namočite v toplo vodo.

Oskrba opeklin

Čez poškodovani del nekaj minut polivajte alkohol, lahko tudi alkoholno pijačo ali jedilni kis, da onesposobite tiste ožigalne celice, ki še niso počile. Na rano nanesite zmes iz enakih količin sode bikarbone oziroma pecilnega praška in vode. Blagodejno učinkuje tudi urin. Če so poškodbe hude ali če težko dihate, je treba poklicati reševalce.

Profimedia
Bodice morskega ježka poskusite v čim večjem številu odstraniti, saj se rade zagnojijo.

Morski ježek

Morski ježki navadno niso v plitvinah, a se vendar zgodi, da stopimo nanj. Njegove bodice so zelo krhke in se takoj zlomijo, a če jih poskusimo odstraniti, se drobijo in zelo težko jih izvlečemo ven, kajti na koncu imajo drobne kaveljce. Poskusimo tako, da nogo naprej potopimo v vročo vodo, kar bo mesto vbodov razrahljalo. V koži bodic ne smemo pustiti. Če nam ne uspe odstraniti vseh bodic, obiščimo zdravnika, prav tako, če se pojavi rdečica ali če rana zateče in se ognoji.