Zanimivosti

VIDEO: Motoristi POZOR! Rešite kviz in osvojite nagrado!

Oglasno sporočilo
27. 6. 2017, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Občutek svobode, veselja do življenja, topel dotik sončnih žarkov in vetra so besede s katerimi motoristi doživeto opisujejo svoje poletne dogodivščine na cestiščih, ki pa se žal vedno ne končajo varno.

Zato POZOR! Z rednim vzdrževanjem ter vizualnim pregledom motorja pred vsako vožnjo se lahko motoristi izognete marsikateri neljubi situaciji.

Glavni vzroki najtežjih nesreč motoristov so predvsem prevelika hitrost, odvzem prednosti in alkohol. Evropske raziskave prometnih nesreč v katere je vpleten voznik motocikla, kažejo, da je za 87 odstotkov primerov primarno kriv eden od voznikov: 37 odstotkov vzrokov pripisujejo motoristu, 50 odstotkov avtomobilistu. V manj kot 10 odstotkih vzrok predstavljata cesta in vreme, v manj kot 1 odstotku pa napaka na motociklu. Slovenske raziskave kažejo, da 75 odstotkov motoristov rado vozi z visoko hitrostjo, če oceni, da je to varno. 27 odstotkov nesreč, v katerih je udeležen motorist, so se zgodile z bočnim trčenjem. Vsaj 24 odstotkov nesreč se zgodi, ker motorist zapelje iz ovinka. Toda v vsaj četrtini primerov je prišlo do nesreče, ker voznik motocikla ni prepoznal nevarne situacije in se je napačno odločil. Prek 60 odstotkov avtomobilistov je slabo opazovalo dogajanje v prometu in kar v tretjini analiziranih primerov je voznik drugega vozila spregledal motocikel. Oblecite se v žive barve!

Poskrbite za svojo varnost!

Motoristi lahko veliko naredite za svojo varnost že z uporabo ustrezne opreme, ki je namenjena zaščiti ob padcu. Zaščitna motoristična čelada, ustrezna oblačila in rokavice ter tudi obutev so nujni predpogoj za varnost. Pri izbiri čelade moramo biti pozorni na velikost in namen uporabe (moped, športni motor). Ljudje imamo različne oblike glave, zato nam ustrezajo čelade različnih proizvajalcev. Pozorni moramo biti tudi na velikost rokavic, kombinezona in škornjev. Sočasno z nakupom kombinezona izberite tudi ustrezen ščitnik hrbtenice.

Ni težko peljati hitro. Problem je hitro ustaviti.

Prehitra vožnja je najbolj ključen dejavnik tveganja za motoriste. Z višjo hitrostjo se oži naše vidno polje, v katerem voznik opazuje okolje in promet. V gneči in v okolju, kjer je veliko udeležencev v prometu (naselje), neprimerna hitrost vožnje zmanjša čas za opazovanje dogajanja in čas za reagiranje. Pogost vzrok za nesrečo je hitrost motorista, ki odstopa od hitrosti gibanja prometnega toka. Ostali vozniki napačno ocenijo situacijo in motoristu zaprejo pot. A hitrosti ni treba razumeti le kot izredno hitro gibanje. Pogosto je vzrok nesreče vožnja s sicer dovoljeno, toda še vedno previsoko hitrostjo za dano prometno situacijo. Ko motorist ugotovi, da se je precenil, želi ustaviti. Zaradi panike ali strahu otrpne, gleda v smer nevarnosti namesto v smer rešitve, obupa in samo čaka, da se bo situacija končala. To je odgovor na padce ali trčenja brez pravega zunanjega vzroka.
Prav tako je zaradi značilnosti vožnje motocikla pri nenadnem zaviranju veliko težje vzdrževati ravnotežje. Zato so padci zelo pogosti in hujše poškodbe zelo verjetne. Prav tako poskrbimo z zaščitno opremo, da bomo dodatno bolj vidni in opazni, uporabimo odsevno jakno, živobarvno čelado in rokavice.


Opustite »nepremišljena ravnanja v prometu«. Uživajte na poti sleherni dan – varno in pozorno!

Nagradni kviz je zaključen. Preverite, če ste med nagrajenci nagradnega kviza!

Mare Bernik
Ivan Arbeiter
Janez Smolič
Matjaž Simonič
Gašper Vrabel
Danijel Planinšek
Ažbe Čučnik
Milan Gjergjek
Peter Brenčič
Damjan Mašera
Benjamina Pusovnik
Aleš Miklavc
Dušan Planko
Saso Živic
Tadej Dimnik
Tanja Hanc
Gorazd Pangerc
Marjan Zlatoper
Franc Lešnik
Veronika Grilj
Martin Štrumbelj
Helena Golobič
Žan Vidmar
Ana Jereb
Anže Zorman
Nina Korpar
Mitja Kontic
Katarina Podjed
Igor Hauptman
Goran Kirjaković
Robi Tašner
Janez Starin
Branko Bulovič
Anže Rus
Darko Nanut
Dušan Janeš
Viljan Ljubič
Samo Jakovac
Janez Rozman
Borut Plečnik
Drago Povše
Vesna Smolič
Jaka Tursic
Branislav Rojko
Bojan Gregorič
Irena Kokovnik
Branko Ograjenšek
Urška Krivec
Primož Blatnik
Vesna Požun

PRAVILA SODELOVANJA