Ironija

Jastogi bodo odslej deležni boljše oskrbe, preden jih žive vržejo v krop

R.T.
19. 6. 2017, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Italijanske restavracije jastogov pred kuhanjem ne smejo več hraniti na hladnem.

Profimedia
Nič več trpljenja za rake, preden romajo v krop.

Vrhovno sodišče v Italiji je v petek odločilo, da restavracije jastogov v svojih kuhinjah ne smejo hraniti na ledu, saj da jim s tem povzročajo neupravičeno trpljenje, preden še živi romajo v gotovo smrt v vreli vodi ter pristanejo na krožnikih petičnih gostov.

Sodniki so se tako odzvali na pritožbo, ki jo je zoper restavracijo v bližini Firenc, kjer so žive rake hranili na ledu, podala skupina za pravice živali. Nižje sodišče je lastniku restavracije naložilo 2000 evrov kazni, plačati pa je moral tudi 3000 evrov sodnih stroškov.

Kasacijsko sodišče je zdaj to sodbo potrdilo in odločilo, da dejstvo, da se jastoge običajno kuha še žive, ne pomeni, da so lahko zato tudi žrtve krutega ravnanja pred tem. »Čeprav je to posebno metodo kuhanja na podlagi priznavanja njene splošne uporabe mogoče šteti za zakonito, trpljenja, ki je posledica hrambe živali med čakanjem na kuho, na ta način ni mogoče upravičiti,« so zapisali sodniki.

Sodišče pravi, da številne restavracije in celo veleblagovnice že zdaj jastogov in drugih rakov ne hranijo več v hladilnih enotah, temveč v vodnih rezervoarjih pri sobni temperaturi, pri čemer ima tudi voda ustrezno vsebnost kisika.