Zanimivosti

12 dogodkov, več kot 3000 obiskovalcev, skoraj 6000 uspešnih zgodb ljudi, organizacij, podjetij

Oglasno sporočilo
19. 6. 2017, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V okviru dneva odprtih vrat EU projekt, moj projekt se je prejšnji petek in soboto po celi Sloveniji zvrstilo 12 dogodkov, ki so predstavljali 12 projektov, sofinanciranih s sredstvi evropske kohezijske politike. Izglasovani so bili za najboljše predstavnike v svoji regiji v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2017.

V okviru dneva odprtih vrat EU projekt, moj projekt se je po celi Sloveniji zvrstilo kar 12 dogodkov.

V okviru letošnjih dogodkov se je predstavilo dvanajst projektov, ki so jih preko spletnega glasovanja na spletni strani www.eu-skladi.si izbrali ljudje. Letos so v Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dali možnost vsem Slovenkam in Slovencem, da povedo, kateri projekt v njihovi regiji jih je najbolj prepričal. Odzvalo se jih je prek 63.000, zmagovalci glasovanja pa so na zabaven, ustvarjalen, poučen in zanimiv način odprli vrata vsem zainteresiranim.

Dogodke EU projekt, moj projekt 2017 je zaznamovalo pestro dogajanje. Začeli so v Šaleški dolini, kjer ima sedaj več kot 45.000 prebivalcev varno, zanesljivo in trajnostno oskrbo s pitno vodo. V Velenju, Šoštanju in Šmartnem ob Paki so se o pomenu čiste pitne vode izobraževali dijaki in osnovnošolci, tudi najmlajši v vrtcu.

V Murski Soboti je 6pack Čukur predvsem mlade navdihoval za deficitarne poklice, starejši pa so se lahko preizkusili v pletenju košar.

V Murski Soboti je 6pack Čukur predvsem mlade navdihoval za deficitarne poklice.

V Mariboru je največ obiskovalcev privabila Gostilna v znakovnem jeziku gluhih, ki je bila glavna atrakcija predstavitve Regionalnega stičišča nevladnih organizacij Podravja. V Sevnici je bilo pravo grajsko dogajanje s plesom graščakov in grajskimi vilami ter romantičnim koncertom Alenke Godec.

Sanacija okolice gradu - romantični zaključek dogodka, kot se za grajsko okolje spodobi, s koncertom Alenke Godec.

V Ljubljani so obiskovalci aktivno sodelovali v gledališko in literarno obarvanem programu. Vanj sta se z literarno glasbenem stand-upom odlično zlila tudi Trkaj in Pižama. V Postojni so lahko obiskovalci poizkusili domače jedi, ki so jih osnovnošolci spoznavali v okviru projekta PESCA, na pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju jih je po večernem sprehodu pričakal pravi zvočno-svetlobni spektakel.

Klemen Razinger
Pravljično in skrivnostno je bilo tudi na Cerju.

Lepo sobotno popoldne je bilo kot nalašč za piknik tako med skulpturami Forme Vive na Koroškem kot na plaži ob Krki, kjer so se lahko obiskovalci ob glasbeni spremljavi Čukov zapeljali s supom po reki.

Danilo Kesić
Na dogodku v Novem mestu so zapeli tudi Čuki.

Zanimivo je bilo tudi za starejše, saj so imeli v Socialno varstvenem zavodu Taber pravo zabavo z Ognjenimi muzikanti, v Kopru pa so se lahko preizkusili v nordijski hoji in uživali v ponudbi lokalnih ekoloških kmetij. Za navdih pri risanju na steklo je v steklarni Hrastnik poskrbela skupina Tabu.

Steklarna Hrastnik je oživela ob skupini Tabu.

Resorna ministrica Alenka Smerkolj si je ogledala dva projekta: Vključujmo in aktivirajmo v Ljubljani in Kompetenčni center za razvoj kadrov v steklarstvu, ki se je izvajal v Steklarni Hrastnik. Ob tem je pohvalila prizadevanja vseh, ki so vključeni v izvajanje evropske kohezijske politike v Sloveniji, saj po njenih besedah brez njih ne bi bilo uspešnih projektov. Po njeni oceni je v Sloveniji veliko uspešnih zgodb ljudi, organizacij, podjetij in drugih, ki so pridobili evropska sredstva, a jih marsikdaj ne poznamo, zato Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko že tretje leto zapovrstjo organizira dogodke EU projekt, moj projekt. Želi namreč, da se glas o sledeh, ki jih evropska kohezijska politika pušča po vseh slovenskih krajih, čim bolj razširi. Z vsakim ustvarjenim delovnim mestom, z vsako vključitvijo posameznika v programe znanja, z vsakim zgrajenim kilometrom ceste, kolesarske poti ali železnice, kvadratnim metrom raziskovalne in izobraževalne infrastrukture, možnostjo boljše zdravstvene oskrbe, z vsako spodbudo podjetjem namreč ustvarjamo priložnosti za nadaljnji uspešni razvoj naše države.

Danilo Kesić
Dogodek v Novem mestu je zaznamovala voda.

Več o dogajanju in projektih.